Joop Woortman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Joop (Johannes Theodorus) Woortman (Amsterdam, 25 januari 1905Bergen-Belsen, 13 maart 1945) was een Nederlandse verzetsstrijder.

Woortman werkte onder de schuilnaam Theo de Bruin en was onder andere actief voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de Vrije Groepen Amsterdam (VGA). Hij bracht onderduikers onder en zorgde voor bonkaarten. Daarnaast verspreidde hij illegale bladen. Vanaf 1942 legde hij zich toe op het redden van Joodse kinderen. Samen met onder meer Walter Süskind redde hij honderden Joodse kinderen uit de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Hij werkte in de oorlog als kelner in de van oorsprong Joodse bioscoop Royal op de Nieuwendijk en kende daardoor veel Joodse mensen.

Woortman werd in 1944 verraden en kwam via Kamp Amersfoort terecht in Bergen-Belsen, waar hij op 13 maart 1945 overleed.

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 september 1981 werd Woortman voorgedragen voor de Jad Wasjem-onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren. Bovendien werd op 21 augustus 1992 in de Verzetsheldenbuurt in de Amsterdamse tuinstad Osdorp het naambord van het Joop Woortmanplein onthuld.