Joop van Oosterom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joop van Oosterom

Joop van Oosterom (Hilversum, 12 december 1937) is een Nederlands ondernemer, schaker en voor sommigen de Mecenas van de schaaksport. Hij stond enige tijd op de tiende plaats in de Quote 500, vooral dankzij het geld dat hij verdiende met het bedrijf Volmac waarvan hij in 1966 mede-oprichter was.

Van Oosterom is een verwoed schaker en hij steekt er ook flink wat geld in. Toen zijn oudste dochter Melody Amber geboren werd, organiseerde hij een schaaktoernooi tussen de twaalf sterkste grootmeesters van de wereld. Het Ambertoernooi werd in 2011 voor de twintigste en laatste keer gehouden, en was een combinatie tussen rapid- en blindschaken.

Van Oosterom was in 1955 jeugdkampioen van Nederland en speelde in Antwerpen mee in het WK Jeugd, waar hij zevende werd, achter Boris Spasski en Lajos Portisch.

Van Oosterom is grootmeester correspondentieschaak. In 1981 was hij kampioen van Nederland. Hij speelde ook mee in het sterke en druk bezette jubileumtoernooi ter ere van het 25-jarig bestaan van de NBC in 1991. Dit was tevens het grootste individuele invitatietoernooi ooit gehouden. Het toernooi duurde drie en een half jaar en Van Oosterom werd tweede achter de huidige wereldkampioen Gert Timmerman. Er deden acht ICCF grootmeesters mee en tien ICCF meesters mee.

In het wereldkampioenschap ICCF van 2002 bezette Van Oosterom eveneens de tweede plaats.

Wereldkampioen[bewerken]

Op 7 februari 2005 werd Van Oosterom met 11 punten uit 14 wedstrijden wereldkampioen correspondentieschaak. De Duitse grootmeester Achim Soltau eindigde met 8 punten op de tweede plaats, terwijl Hans Marcus Elwert met 7,5 punt derde werd.

Op 11 mei 2008 herhaalde van Oosterom deze prestatie en werd voor de tweede keer wereldkampioen correspondentieschaak. Dit keer waren 10 punten uit 14 wedstrijden genoeg om de titel op te eisen. De Duitse schaker dr. Alexander J. Ugge werd nu met 8,5 punten tweede en Dr. Stephan Busemann eindigde met 8 punten als derde.

Biljarten[bewerken]

Van Oosterom’s tweede liefde is de biljartsport. Van 1993 tot 2011 financiert hij het Crystal Kelly toernooi, waarvoor de beste driebandenspelers ter wereld worden uitgenodigd. De Nederlander Dick Jaspers wint het toernooi in Nice 8 keer, de Zweed Torbjorn Blomdahl 5 keer. Ook is van Oosterom in dezelfde periode sponsor van twee driebandenteams die uitkomen in de Nederlandse Ere- en eerste divisie. De teams zijn genoemd naar zijn dochters: Crystal Kelly en Melody Amber. Het topteam heeft zijn thuisbasis in Waalwijk, en bestaat uit de Belgen Frederic Caudron en Raymond Ceulemans, en de Nederlanders Frans van Kuijk en Raimond Burgman. In 2011 kondigt Van Oosterom aan met de sponsoring te stoppen; zowel de teams als het jaarlijkse toernooi in Nice houden daarmee op te bestaan.

Trivia[bewerken]

Jeroen Piket, een Nederlands grootmeester, stopte in 2001 plotseling met schaken en trad in dienst van Van Oosterom als persoonlijk secretaris.