Naar inhoud springen

José Tomás Ovalle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
José Tomás Ovalle y Bezanilla
José Tomás Ovalle
Geboren 27 september 1787
Santiago
Overleden 21 maart 1831
Santiago
Politieke partij Pelucones
Partner Rafaela Bezanilla Bezanilla
Religie Rooms-Katholiek
Handtekening Handtekening
President van de junta van de regering van Chili
(Staatshoofd)
Aangetreden 24 december 1829
Einde termijn 17 februari 1830
Voorganger Francisco Ramón Vicuña Larraín
Vicepresident van Chili
Opvolger Francisco Ruiz-Tagle Portales
President van Chili
Vicepresident van Chili
(Staatshoofd)
Aangetreden 1 april 1830
Einde termijn 21 maart 1831
Voorganger Francisco Ruiz-Tagle Portales
President van Chili
Opvolger Fernando Errázuriz Aldunate
Vicepresident van Chili
Portaal  Portaalicoon   Politiek

José Tomás Ovalle y Bezanilla (Santiago, 27 december 1787 – aldaar, 21 maart 1831) was een Chileens staatsman. Hij was tweemaal (1829-1830, 1830-1831) provisioneel president van Chili.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de zoon van Vicente María de Ovalle Guzmán en María del Rosario Bezanilla y Noriega en stamde uit een invloedrijke en aristocratische familie. Na zijn middelbare school werd hij in 1809 als student rechten toegelaten tot de Koninklijke Universiteit San Felipe. Op 1 april 1812 trouwde hij met zijn nicht, Rafaela Bezanilla Bezanilla, bij wie hij elf kinderen had. Na zijn studie wijdde hij zich aan het beheer van de landgoederen van de familie.

Ovalle speelde een belangrijke politieke rol tijdens de beginjaren van de republiek Chili. Hij werd in 1823 in de Kamer van Afgevaardigden gekozen. Een jaar later werd hij senator. Hij was tevens lid van de assemblée van de provincie Santiago. Hij bekleedde enige tijd het vicevoorzitterschap van dit orgaan.

Tijdens de Burgeroorlog van 1829-1830 tussen de liberale federalisten en de conservatieve centralisten nam hij als conservatief gelegeerde deel aan het Congres van Gevolmachtigden (Congreso de Plenipotenciarios) en viel op vanwege zijn verzoenende houding. Op 24 december 1829 werd hij door het Congres van Gevolmachtigden gekozen tot president van de junta van de regering van Chili (Junta de Gobierno de Chile). Ovalle vormde een interim-regering waarin zowel liberalen als conservatieven zitting hadden. Hij droeg het Congres voorbereidingen te treffen voor de herziening van de grondwet.

Nadat er een overeenkomst was gesloten tussen de strijdende partijen droeg Ovalle zijn regeringsbevoegdheden over aan Francisco Ruiz-Tagle, die het ambt van voorlopig president op zich nam. Ovalle bleef als vicepresident deel uitmaken van de regering.

Vanwege een conflict met zijn ministers legde Ruiz-Tagle na zes weken, op 31 maart 1830, reeds zijn ambt neer en op 1 april wordt Ovalle tot president van Chili gekozen. De werkelijke machthebber in het land was zijn minister van Binnenlandse Zaken Diego Portales, die ook de portefeuilles van Buitenlandse Zaken en Oorlog en Marine beheerde. Op 17 april werd de laatste grote veldslag van de burgeroorlog, de Slag bij Lircay, uitgevochten en werden de liberale federalisten definitief verslagen. President Ovalle benoemde generaal José Joaquín Prieto, de bevelhebber van de conservatieve centralisten, tot opperbevelhebber van het leger. Op 17 mei tekenden de federalisten en centralisten een vredesverdrag dat formeel een einde maakte aan de burgeroorlog en tevens het einde inluidde van de liberale dominantie van het afgelopen decennium. Generaal Ramón Freire, de leider van de federalisten, moest in ballingschap.

Tijdens zijn bewind als president schafte Ovalle de grondwet van 1828 af en trof voorbereidingen voor het opstellen van een nieuwe constitutie. Ook gaf hij de Rooms-Katholieke Kerk haar bezittingen terug die de voorgaande regeringen haar hadden afgenomen. Aan zijn presidentschap kwam echter snel een einde: sinds enige tijd leed Ovalle aan tuberculose en hoewel hij probeerde zijn werkzaamheden voort te zetten, werd hij steeds zieker. Op 8 maart 1831 trad hij als president af. Het Congres benoemde Fernando Errázuriz tot zijn opvolger. Ovalle overleed veertien dagen later.

Samenstelling kabinet[bewerken | brontekst bewerken]

Ministerie
(Presidentschap van José Tomás Ovalle)
Naam/Periode
Binnen- en Buitenlandse Zaken Mariano Egaña (1830)
Diego Portales (1830-1831)
Financiën Juan Francisco Meneses Echanes (1830)
Manuel Rengifo Cárdenas (1830-1835)
Oorlog en Marine Diego Portales Palazuelos (1830-1831)
José María de la Cruz (1831)
Bartolomé Mujica (1831)

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Ovalle is adellijk en komt uit Castilië en León, een regio in Spanje. Francisco Rodríguez del Manzano y Ovalle (1567-ca. 1649), vestigde zich in de zeventiende eeuw in Zuid-Amerika en werd begraven in de Kathedraal van Santiago.

Uit zijn huwelijk met Rafaela Bezanilla Bezanilla kwamen onder anderen voort: Francisco Javier Ovalle Bezanilla (1816-1873), advocaat en politicus en Rafael Faustino Ovalle Bezanilla (1821-?), politicus.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (es) Genealogie
Voorganger:
Francisco Ramón Vicuña
Vicepresident van Chili
President van de Junta van de Regering van Chili
(waarnemend staatshoofd)
1829-1830
Opvolger:
Francisco Ruiz-Tagle
President van Chili
Voorganger:
Francisco Ruiz-Tagle
President van Chili
Vice-President van Chili
(waarnemend staatshoofd)
1830-1831
Opvolger:
Fernando Errázuriz
Vice-President van Chili