Joseph Keiley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joseph T. Keiley, door Gertrude Käsebier, 1900

Joseph Turner Keiley (Maryland, 26 juli 1869New York City, 21 januari 1914) was een Amerikaans picturalistisch fotograaf en criticus.

Leven en werk[bewerken]

Keiley was de oudste in een gezin met zeven kinderen. Kort na zijn geboorte verhuisde hij naar Brooklyn, New York. Hij ging studeren, werd advocaat en richtte een eigen advocatenbureau op. In de jaren 1890 begin hij met fotograferen en kwam hij in contact met Gertrude Käsebier. In 1898 exposeerde hij met veel succes in de “Philadelphia Photographic Salon”, met een negental foto’s van Indianen en stapte vervolgens volledig over naar de fotografie.

In 1899 werd Keiley als vierde Amerikaan toegelaten tot de Engelse Linked Ring, toentertijd de belangrijkste kunstfotografievereniging in de wereld. In 1900 trad hij toe tot de New Yorkse ‘Camera Club’ en werd redacteur van hun magazine ‘Camera Notes’. Kort daarna was hij samen met onder andere Alfred Stieglitz een van de oprichters van de picturalistische Photo-Secession. In 1903 en 1907 publiceerde hij een zevental foto’s in hun toonaangevende fototijdschrift Camera Work.

Keiley experimenteerde als fotograaf veel met fotogravures, en met behulp van glycerine gemaakte platina-afdrukken. Hij reisde vanaf 1905 veel door Europa en Mexico. Tijdens zijn leven hield hij zo’n 25 tentoonstellingen. Hij stierf in 1914 aan een nierziekte. Stieglitz bleef zijn naam tot 1917 in het colofon van ‘Camera Work’ vermelden.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • William Innes Homer: Stieglitz and the Photo-Secession 1902. New York, 2002.
  • Weston Naef: The Collection of Alfred Stieglitz: Fifty Pioneers of Modern Photography. New York, 1978.

Externe links[bewerken]