Juan Luis Cipriani Thorne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Juan Luis kardinaal Cipriani Thorne
Cardenal cipriani.JPG
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang Kardinaal-priester
Ambt Aartsbisschop van Lima
Titelkerk San Camillo de Lellis
Creatie
Gecreëerd door Johannes Paulus II
Consistorie 21 februari 2001
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Juan Luis Cipriani Thorne (Lima, 28 december 1943) is een kardinaal-priester en aartsbisschop van Lima binnen de Rooms-katholieke Kerk. Cripriani is samen met Julian Herranz Casado een van de twee kardinalen die lid zijn van Opus Dei.

Biografie[bewerken]

Cipriani was leerling aan het Colegio Santa Maria Marianistas, een katholieke school. Hij studeerde industrial engineering op de Universidad Nacional de Ingeniería te Lima.

Na gewerkt te hebben als ingenieur werd Cipriani op 21 augustus 1977 priester gewijd en hij volgde een doctoraalstudie in theologie aan de Universiteit van Navarra. Hij heeft een tijd pastoraal werk verricht in Lima en gaf les aan de Pontificale Faculteit van Theologie. Later was hij regionaal vicaris voor Peru en plaatsvervangend Rector magnificus aan de Universiteit van Piura.

Op 23 mei 1988 werd Cipriani aangesteld als titulair bisschop van Turuzi en hulpbisschop van Ayacucho. Op 3 juli dat jaar werd hij tot bisschop gewijd door kardinaal Juan Landázuri Ricketts.

Op 13 mei 1995 werd hij aangesteld als Aartsbisschop van Ayacucho en op 9 januari 1999 als Aartsbisschop van Lima. Op het consistorie van 21 februari 2001 werd hij kardinaal-priester gecreëerd door paus Johannes Paulus II. Zijn titelkerk in Rome is de San Camillo de Lellis.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Augusto Vargas Alzamora
Aartsbisschop van Lima
9 januari 1999 - heden
Opvolger:
____