Jules Buyssens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jules Buyssens (Avelgem 8 december 1872 - Ukkel 15 april 1958), Belgisch landschapsarchitect, was voor België een vernieuwer in de tuin- en landschapsarchitectuur. Eén van zijn beroemdste leerlingen was René Pechère, de tuinman van Expo 58.

Levensloop[bewerken]

Na de voornaamste medewerker te zijn geweest van Edouard André in Parijs, stichtte hij een boomkwekerij in Fort-Jaco en ontwierp hij talrijke privétuinen, onder dewelke de tuin van Alice en David Van Buuren, in Ukkel.

In 1904 volgde hij Louis Fuchs op als inspecteur van de tuinen van de stad Brussel. In die hoedanigheid ontwierp hij het Astridpark in Anderlecht en restaureerde hij de tuin van de abdij van Ter Kameren. Hij ontwierp ook tuinen zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Het hoogtepunt in zijn carrière was zijn ontwerp voor de tuinen van de Wereldtentoonstelling op de Heizel in 1935.

Hij lag aan de basis van de kunststroming die de 'Nieuwe Pittoreske Tuin' werd genoemd. Hij stichtte daarvoor een vereniging en een tijdschrift (1910-1938). Hij behoorde ook tot de oprichters van de Belgische Vereniging van Tuinarchitecten.

Oeuvre[bewerken]

Jules Buyssens heeft vele bekende Belgische parken en tuinen ontworpen:

Publicaties[bewerken]

  • Le pittoresque dans les jardins, 1921
  • Catalogue spécial de plantes vivaces, plantes de rocailles, arbres, arbustes, rosiers, conifères et toutes plantes rustiques servant à la composition et à la décoration des jardins.
  • Series of nursery catalogues of Jules Buyssens at Uccle.

Stichting Jules Buyssens[bewerken]

In 1984 werd een stichting Jules Buyssens opgericht, als onderdeel van de vzw 'Landscape Institute', met als doel de archieven samen te brengen over Jules Buyssens en zijn oeuvre, en ze open te stellenb voor een breder publiek.

In 2006 werd een partnership aangegaan tussen de Stichting Jules Buyssens en de 'Bibliothèque René Pechère' – CRBDUAP.

In Brussel is er een Jules-Buyssenslaan.

Onderscheiding[bewerken]

In 2015 won de gerestaureerde tuin van het Museum Van Buuren een van de Europese prijzen voor cultureel erfgoed van Europa Nostra.

Literatuur[bewerken]

  • René PECHÈRE, Grammaire des jardins. Secrets de métier, Ed. Racine, Brussel, 1995
  • Marc TREIB (ed.), The Architecture of Landscape, 1940-1960, Philadelphia, 2002
  • Dorothée IMBERT, Between garden and city: Jean Canneel-Claes and landscape modernism, Pittsburgh, 2009
  • David JACQUES & Jan WOUDSTRA, Landscape Modernism Renounced: The Career of Christopher Tunnard (1910-1979), Routledge, Abingdon, 2009
  • Odile DE BRUYN, Jules Buyssens (1872-1958) Regard inédit sur sa vie et son œuvre (I), in: Demeures Historiques & Jardins, nr. 172, 2011, p. 16-22