Julia (steenkoolmijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Julia
Julia
Locatie Eygelshoven
Start productie 1926
Einde productie 1974
Totale productie 31.963.000 ton
Aantal schachten 2
Diepste schacht 567 m
Primair kooltype magerkool
Werkmaatschappij Laura en Vereeniging

De Julia is een voormalige steenkoolmijn in Eygelshoven.

De mijn behoorde toe aan het Belgische mijnbouwbedrijf Société des Charbonnages Réunis Laura et Vereeniging S.A. (Laura en Vereeniging) en was vernoemd naar Joséphine Henriette Rosalie "Julie" Mottin (1856-1908), de vrouw van de mijneigenaar Albert Thys, die in 1915 overleed.

De bouw werd in 1921 gestart, in 1926 kwamen de eerste kolen boven. Het was in die tijd een van de modernste steenkolenmijnen van Europa. In 1952 werd de bestaande concessie uitgebreid met een kolenveld dat zich onder Duitse bodem bevond. Deze concessie met een grootte van 264 ha kreeg de naam 'Vorwarts Erweiterung'. De gewonnen steenkool bestond voornamelijk uit mager- en esskolen, de totale productie bedroeg 31.963.000 ton.

De Julia beschikte over twee schachten met een doorsnede van 6,50 meter, die 100 meter uit elkaar lagen. Bijzonder was dat beide schachten voorzien waren van liftkooien met twee etages voor vier wagens. Dit was ongebruikelijk: de andere Limburgse mijnen hadden kooien met drie of vier etages voor elk twee wagens. De ondergrondse verdiepingen werden aangelegd op 303, 365 en 540 meter onder het maaiveld.

Van de twee mijnzetels van het bedrijf Laura & Vereeniging werd de Laura als eerste gesloopt. Vanaf 1970 maakten de slopers vrijwel alle bovengrondse gebouwen van deze mijn met de grond gelijk. De overbodige schachten werden definitief afgesloten door meerdere betonnen proppen met daartussen een opvulling van mijnsteen. Het mijnveld van de Laura werd nog steeds ontgonnen en was bereikbaar via de Julia-schachten.

Aantal kompels bijeen nabij de ingang van de mijn (1958)

Op vrijdag 20 december 1974 werd de Julia gesloten. Daarmee ging de op een na laatste steenkoolmijn van Nederland dicht. De allerlaatste mijn, de Oranje-Nassau I te Heerlen volgde anderhalve week later, op dinsdag 31 december 1974. De steenkolenwinning in Nederland was daarmee tot een einde gekomen.

De elektrische hogedrukcentrale van de mijn, die pas in 1965 in gebruik werd genomen, bleef tot 1987 in bedrijf. Het terrein van de Julia is later ingericht als industrieterrein. Van de mijn bleef weinig meer over: alleen de gebouwen van de voormalige OVS (Ondergrondse Vakschool) en mechanische werkplaats staan anno 2015 nog overeind.