Käsestraße Bregenzerwald

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KäseStraße Bregenzerwald)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaaskelder in Lingenau in het Bregenzerwald

De Käsestraße Bregenzerwald (letterlijk "Kaasstraat") is een samenwerkingsverband van boeren, melkboeren, ambachtslieden, gastronomen en ondernemingen in het Bregenzerwald in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. De leden en partners dragen bij tot het in stand houden van de kleinschalige landbouw en de diversiteit van lokale producten in het Bregenzerwald. De KäseStrasse Bregenzerwald heeft inmiddels meer dan 200 leden.

Het beginpunt van de Käsestraße Bregenzerwald is Bregenz, dan loopt ze langs alle dorpen van de Bregenzerwaldstraße L 200 in het Alpiene gebied. De kaasboeren brengen de verse melk mede kabelspoor of auto naar de straat, waar transportwagens de melk meenemen. In de buurt van Hittisau wordt de melk verder verwerkt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Oostenrijk in 1994 tot de Europese Unie toetrad, vreesden verschillende Vorarlbergse organisaties voor een daling van de omzet van kleinschalige boerenbedrijven. Om dit te voorkomen en om de samenwerking tussen Vorarlbergse bedrijven te versterken werd de oprichting van de Käsestraße overwogen. Vanaf 1995 daalden de prijzen voor kaas tot 40% op grond van de EU-lidmaatschap en de opheffing van de marktordening. Enige Vorarlbergse boeren beslisten om hun boerderijen uit te breiden en hun producten ter plekke te verkopen. In 1996 werd uiteindelijk de Käsestraße gesticht om de regionale ontwikkeling te bevorderen. Dankzij het regionale steunprogramma LEADER II van de Europese Unie worden sinds 1997 de economische structuren in het Bregenzerwald verbeterd en gestabiliseerd.

Begin 2004 produceerden in het Bregenzerwald rond 1066 boerderijen met 12.500 koeien over 45 miljoen kilogram melk. Er werd meer dan 4500 ton kaas geproduceerd, vooral de Bregenzerwälder Bergkäse en Alpkäse, Emmentaler, en verse kaas.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]