Bregenzerwald

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ligging van het Bregenzerwald in Oostenrijk
Ligging van het Bregenzerwald in Vorarlberg

Het Bregenzerwald is een regio in het district Bregenz in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Het omvat met name het verzorgingsgebied van de rivier de Bregenzer Ache, ten zuidoosten van Bregenz en het Bodenmeer.

Het gebergte in de regio heeft de naam Bregenzerwaldgebergte gekregen. Toch valt het gebied van dit gebergte niet precies samen met de regio Bregenzerwald. In de regio liggen namelijk ook bergen die tot de Allgäuer Alpen worden gerekend. Omgekeerd liggen delen van het Bregenzerwaldgebergte in de landschappen van het dal van de Rijn, de Walgau en het Grote Walsertal.

Geografie[bewerken]

Het Bregenzerwald grenst in het westen aan het dal van de rivier de Rijn en staat net niet in contact met het Bodenmeer. In het noorden grenst het aan het district Lindau en het Oberallgäu in de Duitse deelstaat Beieren. In het noordoosten grenst het aan het Kleinwalsertal. In het oosten ligt de Tannberg en de Arlberg, in het zuiden grenst het aan het Grote Walsertal.

Panorama van het Bregenzerwald

Gemeenten[bewerken]

Overzicht gemeenten in Bregenzerwald

De gemeenten die tot het Bregenzerwald behoren:

Geschiedenis[bewerken]

Nog tot het begin van de 20e eeuw waren er in het gebied nog talloze bergweiden en boerderijen te vinden, waar zowel landbouw als veeteelt bedreven werd. De veeteelt was hierbij gericht op de kaasmakerij. De inwoners van het gebied waren toentertijd erg arm, waardoor de boeren werden gedwongen hun kinderen gedurende de wintermaanden over het Bodenmeer naar Zwaben in het Duitse Baden-Württemberg te sturen, waar zij meestal op boerderijen terechtkwamen waar zij te werk gesteld werden.

Cultuur[bewerken]

Dialect[bewerken]

Omdat ten noorden en noordoosten van het Bregenzerwald delen van de Allgäu nog tot in 1814 bij Vorarlberg hoorden en in de huidige grensregio, vanwege de bewoning door de Alemannen, het Nederalemannisch overheerste, en ook verder een grote uitwisseling in taal tussen de Allgäu en het Bregenzerwald heeft plaatsgevonden, spreekt men in het Bregenzerwald ook heden ten dage een dialect, dat erg veel lijkt op het Allgäuerisch. Dit Wälderisch onderscheidt zich op vele vlakken van het Vorarlbergs.

Meisje in witte Juppe

Kledertracht[bewerken]

Trachten hebben in Vorarlberg een lange traditie. Veel Vorarlbergse regio's en dorpen hebben hun eigen soort tracht met kenmerken uit bepaalde stijlperiodes. De Bregenzerwälder tracht is de oudste, ze heeft haar oorsprong in de 15e/16e eeuw en wordt ook "d’Juppô" (Juppe) genoemd. Een tracht bestaat uit meerdere elementen: de Juppe (het schort), een hoofddeksel (petjes, hoedjes, ...), een bloes, een Tschopa (jas), en kousen. Ook de kapsel (bijvoorbeeld gevlochten haar) kan deel van de tracht uitmaken.[1]

In de jaren 70 droegen maar heel weinige Bregenzerwälder kledertracht. De reden hiervoor waren strikte bepalingen tegenover dragers van trachten: dames met kort haar mochten bijvoorbeeld geen tracht dragen omdat hun haar te kort voor de geschikte kapsel (Wälderzöpfe) was. Pas toen de bepalingen versoepeld werden en de kledertracht in de jaren 90 individueler werd, werd ook het dragen van een tracht weer populairder. Vandaag worden trachten vooral bij feestelijke gelegenheden gedragen. In Riefensberg worden trachten op traditionele manier geproduceerd.[2]

Economie[bewerken]

De bevolking van het Bregenzerwald leeft van het toerisme, de landbouw en de houtverwerkende industrie. Veel inwoners zijn als forens werkzaam in het Rijndal, het economiecentrum van Vorarlberg.

Het Bregenzerwald is bekend vanwege zijn kaas, vooral door de KäseStrasse Bregenzerwald (lett. KaasStraat Bregenzerwald). Deze Käsestrasse Bregenzerwald is een samenwerkingsverband van boeren, hotelhouders, handwerkers en handelsbedrijven. Hun doel is om de kaascultuur in Vorarlberg omhoog te houden. Hiertoe behoren naast vele gemeenten uit het Bregenzerwald ook de gemeenten Langen bei Bregenz en Buch, die echter in de regio Bodensee-Alpenrhein in het Rijndal liggen.

De Bregenzerspoorlijn of Wälderbähnle is een andere publiekstrekker in het Bregenzerwald. Kleine, gerestaureerde treinen rijden hier over een voormalige spoorlijn door het schilderachtige berglandschap van het Bregenzerwald. Tot oktober 2004 strekte deze museumspoorlijn zich uit over een afstand van 6,1 kilometer. Als gevolg van wegenuitbreiding is het traject sindsdien ingekort tot een lengte van vijf kilometer.

Het Bregenzerwald is verder een geliefd gebied vanwege de vele mogelijkheden voor wandelen en skiën.

Toerisme[bewerken]

Bregenzerwald Umgang[bewerken]

Boerenhuis in Schoppernau (vakwerk, 19e eeuw)

De "Bregenzerwald Umgang" (Bregenzerwald wandeling) toont de vormgeving van 12 dorpen in het Bregenzerwald. Aan de hand van het landschap, openbare gebouwen, huizen en alledaagse objecten worden wandelaars geïnformeerd over de typische Bregenzerwälder architectuurstijl door de eeuwen heen. Voorbeelden voor geselecteerde gebouwen zijn de Angelika Kauffmann zaal in Schwarzenberg, kaasmakerijen in Schoppernau en Andelsbuch, en boerenhuizen in de vakwerkstijl.[3]

Externe links[bewerken]