Bodenmeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bodenmeer
Karte Bodensee.png
Bodenmeer
Bodenmeer
Situering
Stroomgebiedslanden Duitsland
Hoogte 395 m
Coördinaten 47° 38′ NB, 9° 22′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 536 km²
Soort water meer
Maximale lengte 63 km
Maximale breedte 14 km
Gemiddelde diepte 90 m
Maximale diepte 254 m
Overig
Belangrijkste bronnen Rijn
Belangrijkste uitlopen Rijn
Eiland(en) 13, waaronder Mainau, Reichenau, Lindau
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Bodenmeer, of meestal uit het Duits onvertaald de Bodensee, in sommige talen het Meer van Konstanz, is een meer, dat grenst aan Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het wordt grotendeels gevoed door de Rijn, de Alpenrijn, die het meer in het oosten instroomt en in het westen weer verlaat. De naam komt van het plaatsje Bodman, dat in het westen aan het meer ligt. Plinius de Oudere noemde het Lacus Brigantinus, naar de Romeinse nederzetting Brigantium, het hedendaagse Bregenz. Er loopt geen grens door het meer, aangezien het staatkundig een condominium is met een gedeelde soevereiniteit.

De oppervlakte van het meer wordt gesteld op 536 km². Het meer heeft een stroomgebied van 11.500 km². Hoewel het geheel één naam heeft, bestaat de Bodensee uit twee meren, die door een deel van 4 km van de Rijn met elkaar worden verbonden:

  • de Obersee, 473 km². In dit deel liggen een paar eilanden.
  • de Untersee, 63 km².

In het grote deel van het Bodenmeer ligt het bloemeneiland Mainau.

Alleen in zeer strenge winters vriest het Bodenmeer dicht. Lokaal wordt dit een 'Seegefrörne' genoemd. In sommige jaren is de vorst zo streng dat het Bodenmeer veilig door een grote mensenmassa kan worden betreden. Als dit zich voordoet is het sinds 1573 traditie dat een houten buste van de evangelist Johannes in processie over het ijs wordt uitgewisseld tussen de pastorie van Hagnau in Duitsland en het klooster van Münsterlingen in Zwitserland. Deze ijsprocessie heeft voor het laatst plaatsgevonden op 13 februari 1963. De buste bevindt zich sindsdien in Münsterlingen.

Vanaf 1899 werden zeppelins gebouwd in een drijvende bouwhal op het meer. Dit was belangrijk omdat het mogelijk moest zijn de hal op de wind te richten. Later werd de vliegtuigfabriek Dornier aan het Bodenmeer gevestigd. Deze vestigingsplaats maakte oorspronkelijk de productie van watervliegtuigen gemakkelijk. Sinds 1990 stelt de Duitse overheid strenge eisen aan de bebouwing langs het Bodenmeer. Zo mocht de vliegtuigfabriek alleen maar uitbreiden indien de nieuwe gebouwen niet vanaf het water waren te zien. Zo wil de Duitse overheid het landschappelijk schoon van het Bodenmeer bewaren.

De Rijn stroomafwaarts komt men in Stein am Rhein en daarna in Schaffhausen, bekend om zijn waterval, de Rheinfall.

Aangrenzende steden[bewerken]

De grootste steden aan het meer zijn Konstanz en Friedrichshafen in Duitsland en Bregenz in Oostenrijk. Kleinere plaatsen aan het meer zijn:

in Duitsland: Meersburg, Hagnau, Immenstaad, Langenargen, Kressbronn, Nonnenhorn, Wasserburg, Lindau, op een eiland verbonden met een brug, Uhldingen-Mühlhofen, met het Paalwoningmuseum, Salem en Heiligenberg, Birnau met een beroemd klooster, en het eiland Reichenau, bekend door de middeleeuwse abdij en in Zwitserland: Arbon en Romanshorn.

Tussen Friedrichshafen in Duitsland en Romanshorn in Zwitserland, en tussen Meersburg en Konstanz, beide in Duitsland, wordt een veerdienst voor autoverkeer onderhouden.

Afbeeldingen[bewerken]