Bodenmeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bodenmeer
Karte Bodensee.png
Bodenmeer
Bodenmeer
Situering
Stroomgebiedslanden Duitsland (Baden-Württemberg, Bayern)
Österreich (Vorarlberg)
Schweiz (St. Gallen, Thurgau, Schaffhausen)
Hoogte 395,45 m
Coördinaten 47° 38′ NB, 9° 22′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte Obersee: 473 km², Untersee: 63 km², samen 536 km² (zonder Seerhein) km²
Soort water meer
Maximale lengte 63 (Bregenz – Bodman) km
Maximale breedte 14 (Friedrichshafen – Romanshorn) km
Gemiddelde diepte 90 m
Maximale diepte Obersee: 254 m, Untersee: 46 m
Volume 48 miljoen 
Overig
Belangrijkste bronnen Obersee: Alpenrhein (belangrijkste rivier), Alter Rhein, Goldach, Steinach, Stockacher Aach, Seefelder Aach, Rotach, Schussen, Argen, Leiblach, Bregenzer Ach, Dornbirner Ach
Untersee: Seerhein, Radolfzeller Aach
Belangrijkste uitlopen Obersee: Seerhein
Untersee: Hochrhein
Eiland(en) 13, waaronder Mainau, Reichenau, Lindau, Dominikanerinsel, Werd, en zes onbewoonde eilanden
Plaatsen Obersee: Bregenz, Rorschach, Arbon, Romanshorn, Kreuzlingen, Konstanz, Überlingen, Meersburg, Friedrichshafen, Lindau.
Untersee: Steckborn, Stein am Rhein, Radolfzell am Bodensee
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Bodenmeer, of meestal uit het Duits onvertaald de Bodensee, in sommige talen het Meer van Konstanz, is een meer, dat grenst aan Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het wordt grotendeels gevoed door de Rijn, de Alpenrijn, die het meer in het oosten instroomt en in het westen weer verlaat. De naam komt van het plaatsje Bodman, dat in het westen aan het meer ligt. Plinius de Oudere noemde het Lacus Brigantinus, naar de Romeinse nederzetting Brigantium, het hedendaagse Bregenz. Er loopt geen grens door het meer, aangezien het staatkundig een condominium is met een gedeelde soevereiniteit.

De oppervlakte van het meer wordt gesteld op 536 km². Het meer heeft een stroomgebied van 11.500 km². Hoewel het geheel één naam heeft, bestaat de Bodensee uit twee meren, die door een deel van 4 km van de Rijn met elkaar worden verbonden:

  • de Obersee, 473 km². In dit deel liggen een paar eilanden.
  • de Untersee, 63 km².

Alleen in zeer strenge winters vriest het Bodenmeer dicht. Lokaal wordt dit een 'Seegefrörne' genoemd. In sommige jaren is de vorst zo streng dat het Bodenmeer veilig door een grote mensenmassa kan worden betreden. Als dit zich voordoet is het sinds 1573 traditie dat een houten buste van de evangelist Johannes in processie over het ijs wordt uitgewisseld tussen de pastorie van Hagnau in Duitsland en het klooster van Münsterlingen in Zwitserland. Deze ijsprocessie heeft voor het laatst plaatsgevonden op 13 februari 1963. De buste bevindt zich sindsdien in Münsterlingen.

Vanaf 1899 werden zeppelins gebouwd in een drijvende bouwhal op het meer. Dit was belangrijk omdat het mogelijk moest zijn de hal op de wind te richten. Later werd de vliegtuigfabriek Dornier aan het Bodenmeer gevestigd. Deze vestigingsplaats maakte oorspronkelijk de productie van watervliegtuigen gemakkelijk. Sinds 1990 stelt de Duitse overheid strenge eisen aan de bebouwing langs het Bodenmeer. Zo mocht de vliegtuigfabriek alleen maar uitbreiden indien de nieuwe gebouwen niet vanaf het water waren te zien. Zo wil de Duitse overheid het landschappelijk schoon van het Bodenmeer bewaren.

De Rijn stroomafwaarts komt men in Stein am Rhein en daarna in Schaffhausen, bekend om zijn waterval, de Rheinfall.

Aangrenzende steden[bewerken]

De grootste steden aan het meer zijn Konstanz en Friedrichshafen in Duitsland en Bregenz in Oostenrijk. Kleinere plaatsen aan het meer zijn:

in Duitsland: Meersburg, Hagnau, Immenstaad, Langenargen, Kressbronn, Nonnenhorn, Wasserburg, Lindau, op een eiland verbonden met een brug, Uhldingen-Mühlhofen, met het Paalwoningmuseum, Salem en Heiligenberg, Birnau met een beroemd klooster, en het eiland Reichenau, bekend door de middeleeuwse abdij en in Zwitserland: Arbon en Romanshorn.

Tussen Friedrichshafen in Duitsland en Romanshorn in Zwitserland, en tussen Meersburg en Konstanz, beide in Duitsland, wordt een veerdienst voor autoverkeer onderhouden.

Eilanden[bewerken]

Het Bodenmeer omvat tien eilanden die allemaal groter zijn dan 2000 m².

Het veruit grootste eiland is Reichenau in de Untersee in de gemeente Reichenau. Op het eiland bevindt zich het toenmalige klooster Reichenau dat sinds 2000 een UNESCO-werelderfgoed is. Het eiland staat bekend voor de intensieve groente- en fruitteelt. Het op één na grootste eiland is Lindau in het oosten van de Obersee. Zowel de oude stad als ook het centraal station van de stad Lindau zijn op het eiland gelegen. Het op twee na grootste eiland is Mainau in het zuidoosten van de Überlinger See. De eigenaars – de familie Bernadotte – hebben het eiland voor toeristen geopend. Attracties zijn bijvoorbeeld botanische inrichtingen en dierverblijven. Groot maar onbewoond zijn de twee eilanden Triboldingerbohl (13 ha) en Langbohl (3 ha), die deel uitmaken van een ontoegankelijk natuurreservaat.

Andere eilanden in de Obersee:

  • Dominikanerinsel (2 ha, door een zes meter brede slotgracht van de oude stad van Konstanz gesepareerd)
  • Eiland Hoy bij Lindau
  • tien kunstmatig aangelegde eilanden aan de Rijndam (waterkant Fußach)
  • Inseli in de haven van Romanshorn
  • Wolvarkeneiland (officiëel Wullesaueinsel) bij het Seepark in Kreuzlingen

Andere eilanden in de Untersee:

  • De Werd-eilanden (eiland Werd, Mittleres Werdli en Unteres Werdli) liggen bij de uitstroom van de Rijn en zijn de enige Bodenmeer-eilanden die bij Zwitserland horen.
  • Het zogenaamde "Liefdeseiland" (0,2 ha) is een onbewoond eiland in het zuidwesten van het schiereiland Mettnau.

Recreatie, toerisme en sport[bewerken]

De toeristische sector is een belangrijke economische factor voor de regio rond het Bodenmeer. De jaarlijkse omzet bedraagt rond 1,8 miljard euro, daarvan zijn bijna de helft dagtoeristen en de andere helft overnachtingstoeristen.

De regio rond het Bodenmeer biedt een rijk toeristisch aanbod als ook een goede infrastructuur voor bezoekers. Heel belangrijk voor de toerisme zijn de steden Konstanz, Überlingen, Meersburg, Friedrichshafen, en Lindau, maar ook het eiland Mainau, de Bedevaartskerk van Birnau, talrijke kastelen zoals de Abdij van Salem en het Kasteel Meersburg. Verder beschikt de regio over veel musea, bijvoorbeeld het zeppelin-museum en het Dornier-museum in Friedrichshafen, het meermuseum in Kreuzlingen, het Joodse museum in Hohenems, en het UNESCO-werelderfgoed Reichenau (eiland).

Langs het Bodenmeer lopen de rondleidende Bodensee-wandelpad en de Bodensee-fietspad. Populaire sporten op het Bodenmeer zijn surfen, kitesurfen, duiken, en zwemmen.

Cultuur[bewerken]

De grootste festivals in de regio zijn het Bodenseefestival (sinds 1989 elk jaar in mei langs het Bodenmeer; met gastdirigenten zoals Ton Koopman en Jaap ter Linden), en de Bregenzer Festspiele (sinds 1946 elk jaar in juli/augustus in Bregenz) die van internationaal belang zijn. Andere populaire festivals zijn het musikfestival Rock am See in Konstanz, de Bregenzer Frühling in Bregenz, de SummerDays Festival in Arbon, en het tentenfestival in Kulturufer Friedrichshafen.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronnen[bewerken]