Rheinfall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rheinfall
Rhine Falls2.jpg
Locatie Schaffhausen, Zwitserland
Hoogte 23 meter
Coördinaten 47° 41′ NB, 8° 37′ OL
Rheinfall
Rheinfall

De Rheinfall is de grootste waterval van Europa en is gelegen in de Rijn, bij het Zwitserse Schaffhausen, vlak bij de grens met Duitsland. De Rheinfall is 150 meter breed en 23 meter hoog. Er stroomt 600 kubieke meter (in de zomer) water per seconde over de rotsen in het midden van de Rijn. In 1921 was de laagste doorstroming gemeten, 95 m³ per seconde. In 1965 is de maximale doorstroming gemeten, 1250 m³ per seconde. De Rheinfall ontstond in de meest recente ijstijd, ongeveer 14.000 tot 17.000 jaar geleden.

Toerisme[bewerken]

De blauwe boot voor de kleine rondvaart, 2013.

Het spectaculaire verschijnsel is een belangrijke toeristische trekpleister.

Het dichtstbijzijnde plaatsje is Neuhausen am Rheinfall, waar toeristen ook Schloss Wörth (kasteel) kunnen bezoeken. Richting de watervallen en de Rheinfallfelsen (rotsen van de waterval), en mede over de Rijn zelf, kunnen verschillende soorten boottochten gemaakt worden. Deze kunnen apart gemaakt worden of na elkaar in een combi-trip (Kombi-Fahrt). Elke boottocht heeft zijn eigen nummer.
De eerste mogelijkheid is (1) Felsenfahrt (Panorama-Sicht), een tocht richting de rotsen van de waterval waar de bezoeker ook omhoog kan lopen via een trap en vanaf het puntje van de rots, waarop de Zwitserse vlag staat, de waterval kan bezichtigen. De geel gekleurde boot met een capaciteit van 54 personen doet er gemiddeld 10 minuten over om naar de rotsen te varen. Wanneer de boot mensen afzet haalt hij de vorige groep weer op wat de groep 20 minuten de tijd geeft de watervallen te bezichtigen. Desondanks kan men zelf bepalen wanneer men weer teruggaat.
Een tweede mogelijkheid is (2) Rheinüberfahrt, een tocht die alleen oversteekt richting het kasteel aan de overkant. De boot die deze oversteek maakt heeft ook een eigen kleur (blauw) en heeft een capaciteit van 60 personen. Deze boot vaart ook om de 10 minuten. Onderdeel (tocht) C zit automatisch bij deze tocht en betekent het bezoek aan het kasteel. Deze wandeltocht is verdeeld in 4 delen; C1: Belvedere-weg, C2: Aussichts-plattform (uitzicht platform), C3: Panorama Lift en C4: Ausstellung zum Rheinfall (uitzicht op de watervallen). Om verschillende delen van het kasteel en daar omheen te bezoeken (Delen van tocht C) heeft men een kaartje nodig dat men gelijk krijgt bij een kaartje voor tocht 2 (dit in verband met het feit dat het kasteel ook met de auto bezocht kan worden vanaf de andere kant). In het kasteel is een museum dat alles te maken heeft met de watervallen en bij het kasteel is een restaurant. Er staat een tijd voor tocht C van zo'n 45 minuten maar aangezien er elke 10 minuten een boot vertrekt, kan men ook hier zelf bepalen hoelang men over deze tocht doet.
De derde mogelijkheid is (4) Kleine Rundfahrt (kleine rondvaart), een kleine rondvaart over de Rijn die ook langs de watervallen gaat. De tocht duurt zo'n 15 minuten en er vertrekt elke 10 minuten een boot. De laatste boot bij deze tocht vertrekt om 17.00. Naast de Kleine Rundfahrt is er ook een grote rondvaart (5), Audioguide-Tour genaamd. Dit is een tocht die voor een groot stuk langs de Rijn vaart onder de brug door en vervolgens weer terugkeert.

Der Rheinfall bei Schaffhausen door Christian Morgenstern.

De tocht wordt gekenmerkt door een roze boot met een roze vis als logo. Het bijzondere aan deze tocht is dat er koptelefoons aanwezig zijn die men de gehele tocht kan opzetten om uitleg en informatie te krijgen over wat men te zien krijgt. Ook is er een Kombi-Fahrt. De Kombi-Fahrt of Kombi-Tour is een kaartje dat geldt voor alle tochten (1, 2 + C en 4). Alle tochten kunnen apart gemaakt worden en in willekeurige volgorde.

Aan beide kanten van de Rijn zijn uitzichtplatformen gebouwd die een uitzicht bieden over de watervallen. Deze kunnen worden bereikt over steile en smalle trappen (toegang tegen vergoeding aan de Schloss Laufen kant). De Rheinfalls kunnen gemakkelijk worden bereikt met de auto, fiets en openbaar vervoer (SBB treinstation "Neuhausen am Rheinfall" aan de noordelijke kant van de watervallen en SBB treinstation "Schloss Laufen am Rheinfall" aan de zuidelijke rivierbanken). Grote parkeerplaatsen (betaald) zijn gevestigd aan beide kanten van de watervallen.

Toeristen hebben al eeuwen ontzag voor de watervallen. In de 19de eeuw, maakte schilder J. M. W. Turner verschillende kleine en grotere schilderijen van de watervallen, en de dichter Eduard Mörike schreef over de watervallen:

Aanhalingsteken openen

Halte dein Herz, o Wanderer, fest in gewaltigen Händen! Mir entstürzte vor Lust zitternd das meinige fast. Rastlos donnernde Massen auf donnernde Massen geworfen, Ohr und Auge, wohin retten sie sich im Tumult?

Aanhalingsteken sluiten

(Hou je hart vast, o reiziger, vast in machtige handen! Mijn bijna afgedaald, bibberend met plezier. Rusteloos wordt gewicht op gewicht gedonderd, oren en ogen, wanneer redden ze zichzelf in zo'n herrie?)

In 1840, bezocht auteur Mary Shelley de watervallen tijdens een tour door Europa met haar zoon. Ze beschreef haar bezoek in een reisverslag dat ze publiceerde in 1844. Ze zegt: "Een deel van de grote watervallen boog zich over ons op het laagste platform, en de sproei viel als een dikke laag op ons, terwijl we er op stonden en omhoog keken, zagen we golven, en steen, en wolken, en de heldere hemel door zijn glinsterende altijd bewegende omhulling. Dit was een nieuw zicht, dat alles overtrof wat ik ooit hiervoor had gezien; hoewel, terwijl ik er niet door nat geworden was, liet ik snel een traan".

Afbeeldingen[bewerken]

Rheinfall Panorama revised.jpg

Externe link[bewerken]