Meer van Biel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meer van Biel
Lakebiel1.jpg
Lakebiel2.JPG

Het Meer van Biel (Duits: Bielersee, Frans: Lac de Bienne) is een groot meer bij de Zwitserse stad Biel/Bienne. Het meer meet 39,3 km² en heeft een grootste diepte van 74 m.

Het meer van Biel vormt de grens tussen twee geologische regio's: de kalkformatie van de Jura en het Molassegebied van het Merenland. Omdat dit meer in het gebied rond Biel ligt en deze regio zo vlak is wordt deze regio “Seeland” genoemd. Het meer van Biel maakt samen met het Meer van Murten (bij Murten) en het Meer van Neuchâtel deel uit van het "Fribourger merendistrict". Het stadje Biel/Bienne ligt aan de noordoostpunt.

De rivier de Aare werd in 1878 via dit meer omgeleid. Het Zihlkanaal (Canal de la Thielle) verbindt het meer met het Meer van Neuchâtel.

Sinds 1887 kan men boottochten op het meer van Biel maken. Met de rondvaartboot kan men bij elk klein wijndorpje (Tüscherz, Wingreis, Twann, Ligerz, La Neuveville, Erlach en Lüscherz) uitstappen om een wandeling langs de wijnranken te maken. Men heeft hier uitzicht over het meer en het St. Petersinsel. Op dit schiereiland heeft de filosoof Jean-Jacques Rousseau een tijd gewoond.

Meer van Biel

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Meer van Biel.