Köterberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Köterberg
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Köterberg (Noordrijn-Westfalen)
Köterberg
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Kreis Kreis Lippe
Gemeente Lügde
Coördinaten 51° 52′ NB, 9° 19′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,31 km²
Inwoners
(2005)
81
(35 inw./km²)
Hoogte 382 m
Overig
Postcode 32676
Netnummer 05283
Behoort tot gemeente sinds 1 jan. 1970
Foto's
Ligging van Köterberg in de gemeente Lügde
Ligging van Köterberg in de gemeente Lügde
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Köterberg is een plaats in de Duitse gemeente Lügde, deelstaat Noordrijn-Westfalen, en telt volgens de gemeentelijke website 66 inwoners (2020[1]). Het dorp ligt aan de voet van de gelijknamige heuvel, die met 495,8 meter het hoogste punt van de Kreis Lippe is.

De Köterberg is tevens de hoogste heuvel van de Kreis Lippe, waaronder de gemeente Lügde valt. Vanuit het dorp loopt een korte maar steile weg met een stijgingspercentage van 14% naar de top van de Köterberg.

Op de top van de Köterberg staat sinds 1971 een 100 meter hoge telecommunicatietoren, die vanuit de wijde omtrek zichtbaar is. Vanaf de top van de Köterberg heeft men een grotendeels vrij uitzicht op de omgeving. Bij helder weer is in oostelijke richting het Harzgebergte en de berg Brocken zichtbaar, in westelijke richting het Teutoburgerwald. Op de top bevindt zich tevens het restaurant Köterberghaus.

De top van de Köterberg is in de zomermaanden een zeer bekende ontmoetingsplek voor motorrijders uit de omgeving. Op mooie zomerdagen wordt de berg door honderden motorrijders bezocht, wat voor de dorpsbewoners regelmatig tot overlast en irritatie leidt.

Zie de categorie Köterberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.