K-pop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Day6 is een populaire K-pop band. (van links naar rechts: Sungjin, Dowoon, Jae, YoungK (aka Brian), Wonpil)

K-pop (afkorting voor Korean Pop) is een muziekgenre bestaande uit elektronische, hiphop, pop, rock en r&b-muziek uit Zuid-Korea. Behalve in de muziek is K-pop ook een populaire subcultuur geworden voor jongeren in Oost-, Zuidoost- en Centraal-Azië met de mode en stijl van Koreaanse groepen en artiesten.

Veel Koreaanse bands vallen onder de categorie boyband, zoals BTS, Stray Kids, day6, VAV, The Rose (K-pop), EXO, Big Bang, Got7, Wanna One, Seo Taiji and Boys, Seventeen, SHINee, PENTAGON, ASTRO, Monsta X, IKON, Winner (K-pop), NCT, ATEEZ, Shinhwa, Super Junior en U-KISS. Ook zijn er meidengroepen, zoals 2NE1, 4Minute, AOA, Brown Eyed Girls, Girls' Generation, Orange Caramel, Red Velvet, Sistar, Twice en Spica.

Vaak hebben bandleden van verschillende Koreaanse boybands of meidengroepen een eigen mixtape, single of album. Voorbeelden zijn RM van BTS met mixtape mono., J-hope met mixtape HOPEWORLD en Jennie van BlackPink met de single SOLO

Er is een verschil tussen K-pop groepen en K-pop bands. Bij K-pop bands wordt de muziek zelf gemaakt (Day6, The Rose). Bij K-pop groepen wordt de muziek niet door de leden gemaakt.

In de zomer van 2012 had de Koreaanse popartiest PSY een wereldwijde hit met het nummer Gangnam Style. Ook de opvolger van Gangnam Style, Gentleman werd een YouTube-hit.

Zie ook[bewerken]