K2 zoekt K3 (2021)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
K2 zoekt K3
Televisieprogramma K2 zoekt K3
Land van oorsprong Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland
Zender(s) VTM, SBS6
Einde 27 november 2021
Aantal afleveringen 11
Seizoenchronologie
← Vorige
Volgende →
Portaal  Portaalicoon   Televisie

K2 zoekt K3 was een talentenjacht uit 2021 op de Vlaamse en Nederlandse televisie, waarbij er gezocht werd naar een nieuw lid van de driemansformatie K3. Door het vertrek van een van de drie zangeressen werd er gezocht naar een nieuwe zangeres of zanger om het drietal te completeren. Het was niet de eerste K2 zoekt K3, in 2009 vond er al een eerdere reeks plaats met hetzelfde doel. Ook toen verliet een van de bestaande leden de meidengroep, en moest er naar een opvolger gezocht worden.

In 2021 werd gezocht naar de opvolgster/opvolger van Klaasje Meijer. Ook nu werd de wedstrijd uitgezonden op de Vlaamse zender VTM en het Nederlandse SBS. In België begonnen de uitzendingen op 11 september, in Nederland twee weken later, op 24 september.[1]

De finale vond plaats op 27 november in Nederland en Vlaanderen. De wedstrijd werd gewonnen door Julia Boschman.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

In deze reeks hoefden de kandidaten niet uitsluitend meisjes te zijn. Ditmaal was de presentatie in handen van Tooske Ragas en Kürt Rogiers.[2] De jury in deze reeks bestond uit de Belgen Natalia Druyts en Ingeborg Sergeant en de Nederlanders Gordon Heuckeroth en Samantha Steenwijk.[3]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Preselectie[bewerken | brontekst bewerken]

Er schreven zich 22.690 kandidaten uit Vlaanderen en Nederland in om lid te worden van de zanggroep.[4] Hiervan waren er 1.442 kandidaten die doorgingen naar de preselecties. In België waren dit 96 mannen, 592 vrouwen en één non-binaire kandidaat. In Nederland waren dit 72 mannen, 678 vrouwen en drie non-binaire kandidaten.[5]

Tv-audities[bewerken | brontekst bewerken]

De auditierondes vonden plaats tijdens de eerste 5 afleveringen. Er is er een top 10 die elke aflevering veranderde. Natalia en Samantha zaten in de luisterbox, waar zij alleen de kandidaten konden horen en Ingeborg en Gordon in de kijkbox waar zij ze alleen konden zien. Wanneer tijdens een optreden beide boxen afdrukten kregen beiden jury's het volledige plaatje te zien(de boxen gingen dan omhoog). De betreffende kandidaat mocht dan door naar de 100-koppige publieksjury die het hele optreden zag en dan punten (1 t/m 5) gaf. Aan de hand van dat aantal punten kon de kandidaat dan op een van de golden seats terecht komen.[6] Hoogste aantal op 1, laagste aantal op 10 enz. Hierbij konden kandidaten afvallen die al op de golden seats zaten. Dit gebeurde vanaf het moment dat er 10 kandidaten op de golden seats zaten. In dat geval viel steeds als er een nieuwe kandidaat op de golden seats kwam, degene die op stoel 10 zat af. Hanne en Marthe zaten in een aparte gouden box. Zij konden deze kandidaten opvissen met een golden ticket.[7] Er konden per aflevering 13 tot 16 kandidaten auditeren om in de top 10 te geraken, de 10 overgebleven kandidaten (en eventuele golden-tickethouders) aan het einde van aflevering 5 stroomden door naar een bootcamp.

Golden Seats[bewerken | brontekst bewerken]

Stoel Naam Punten Auditie 1 Auditie 2 Auditie 3 Auditie 4 Auditie 5
1 Vlag van Nederland Diede van den Heuvel 418 Stoel 1 Stoel 1
2 Vlag van België Remi De Smet 416 Stoel 1 Stoel 1 Stoel 2 Stoel 2
3 Vlag van België Kato Vanlouwe 414 Stoel 2 Stoel 3 Stoel 3
4 Vlag van Nederland Celester de Nijs 413 Stoel 3 Stoel 4 Stoel 4
5 Vlag van België Giana De Kat 410 Stoel 1 Stoel 2 Stoel 4 Stoel 5 Stoel 5
6 Vlag van Nederland Dirk Dunnewold 405 Stoel 6
7 Vlag van Nederland Babette Englebert 403 Stoel 7
8 Vlag van Nederland Chanel Sam 402 Stoel 2 Stoel 3 Stoel 5 Stoel 6 Stoel 8
9 Vlag van Nederland Manou Fleddérus 401 Stoel 7 Stoel 9
10 Vlag van België Justine Vanhulle 400 Stoel 10
*11 Vlag van Nederland Luca Diez 399 Stoel 4 Stoel 6 Stoel 8 IN
*13 Vlag van Nederland Julia Boschman 398 Stoel 3 Stoel 5 Stoel 7 Stoel 9 IN
*18 Vlag van Nederland Jemaima Engelhardt 384 IN
*19 Vlag van België Elise Vanuytrecht 383 Stoel 5 Stoel 8 Stoel 10 IN
*23 Vlag van België Amy Courtens 372 IN
Legenda:
Kandidaat blijft in de wedstrijd op een golden seat
Kandidaat krijgt golden ticket van Hanne en Marthe
Kandidaat is nog in de wedstrijd
Kandidaat is nog niet in de wedstrijd

*Kandidaat behaalde op basis van aantal punten deze plaats in ranking

Bootcamp[bewerken | brontekst bewerken]

De overgebleven 15 kandidaten gingen naar de bootcamp, waaraan voor vertrek werd aangekondigd dat er maar 12 kandidaten naar de studioshows mogen gaan. Op de bootcamp kregen ze eerst twee workshops. Voor de acteerworkshop kregen ze les van Jacques Vermeire en voor podiumprésence kregen ze les van Rolf Sanchez. De volgende ochtend kregen de kandidaten als eerste de nieuwe single van K3, getiteld Waterval, te horen. Voor de eerste opdracht leren zij de dans en zang van het nieuwe nummer, ze krijgen hulp van Team K3, met zangcoach Claude, danscoach Tommy en producer Peter. De beste drie kregen een golden ticket voor de studioshows: Diede, Dirk en Giana. Na de bekendmaking van de drie kandidaten die een golden ticket bemachtigden, lieten Hanne en Marthe de kandidaten achter met een groep kinderen. Met hen gingen ze onder andere koken. Na afloop mochten de kinderen nog één golden ticket geven aan de kandidaat die ze het leukst vonden. Ze kozen voor Justine. In de laatste opdracht werden de kandidaten verdeeld in vijf trio's en moesten ze een K3-lied performen voor een publiek van familie, vrienden, Hanne en Marthe:

 1. Julia, Kato & Chanel - "De Wereld van K3"
 2. Dirk, Justine & Elise - "Alle Kleuren"
 3. Babette, Celester & Giana - "10.000 Luchtballonnen"
 4. Luca, Amy & Jemaima - "Pina Colada"
 5. Remi, Diede & Manou - "MaMaSé"

Hanne en Marthe besloten daarna dat Babette, Elise en Jemaima niet naar de studioshows door mochten.

De bootcamp was alleen in België op televisie te zien. In Nederland was deze alleen online te bekijken via KIJK.nl.

Studioshows[bewerken | brontekst bewerken]

In de studioshows werd er net als tijdens de audities gebruik gemaakt van sterren om in de Golden Seats te geraken, waarvan er in de eerste studioshow 9 waren. Naast een 100-koppige publieksjury, mochten de vakjuryleden nu ook punten uitdelen met een maximale score van 1000 sterren. Uit de kandidaten die buiten de Golden Seats vallen, mochten Hanne en Marthe weer kandidaten opvissen met een Golden Ticket.[8] In tegenstelling tot K3 zoekt K3, zijn de studioshows vooraf opgenomen en werd alleen de finale live uitgezonden in Vlaanderen en Nederland op 27 november 2021.

Show 1[bewerken | brontekst bewerken]

 • Openingsnummer: "K3 Feest" (door de vakjury, op de muziek van "Niet Verjaardagsfeest" uit de K3-musical Alice in Wonderland)

Na een openingsnummer gezongen door de vakjury was het aan de kandidaten om een solo-optreden te geven, zonder dansers en met weinig decor. Na de show waren er nog 10 kandidaten over, waarvan er één een Golden Ticket kreeg van Hanne en Marthe.

Show 2[bewerken | brontekst bewerken]

De tweede studio show stond in het teken van films en musicals; elke kandidaat zong een nummer uit een K3-productie. Kandidaten Amy, Justine, Celester, Chanel, Julia, Diede en Manou droegen tijdens hun optreden de originele outfit die door K3 in de desbetreffende film of musical werd gedragen. Na de show bleven er nog 8 kandidaten over.

Show 3[bewerken | brontekst bewerken]

 • Groepsnummer: "Land van de Regenboog"

Tussen de solo gezongen K3-nummers door traden de kandidaten ook op met een bekende gastartiest:

 1. Kato & Luca met Milow – "Whatever it takes"
 2. Remi & Manou met Metejoor – "1 op een Miljoen"
 3. Julia & Celester met James Blunt – "You’re Beautiful"
 4. Diede & Amy met Jaap Reesema – "Nu wij niet meer praten"

Na de show bleven er nog 6 kandidaten over.

Show 4 - Halve finale[bewerken | brontekst bewerken]

 • Groepsnummer: "Superhero" (met Hanne en Marthe)

De halvefinalisten stonden in deze show naast Hanne & Marthe om samen een K3-nummer te brengen. De drie die de meeste sterren kregen van de vakjury en publieksjury stoten rechtstreeks door naar de finale. De andere drie streden in een sing-off tegen elkaar voor het allerlaatste finaleticket. Dat deden ze met nog één laatste solonummer.[9] Na deze show bleven er nog vier finalisten over.

Show 5 - Finale[bewerken | brontekst bewerken]

 • Groepsnummer: "Straal!"

De vier finalisten moesten zich tijdens de finale nog een laatste keer bewijzen om de vakjury en de kijker thuis te overtuigen. Elke kandidaat zong een nieuw K3-nummer samen met Hanne en Marthe:

 1. Hanne, Marthe en Julia – "Giddy-Up-A-Gogo"
 2. Hanne, Marthe en Diede – "Kruisje Op Een Wereldkaart"
 3. Hanne, Marthe en Amy – "Superster"
 4. Hanne, Marthe en Celester – "Tjikke Boem"

Marthe testte positief op corona en woonde de grote finale niet fysiek bij.[10] Zij deed dit vanuit haar eigen huis via een satellietverbinding. Ze was in de studio te zien op een scherm. De kijkers konden stemmen op hun favoriet, de twee met de meeste stemmen - Julia en Amy - gingen door in de wedstrijd. De laatste kandidaat werd gekozen door de vakjury: Celester.

De drie overgebleven kandidaten zongen elk een nummer uit de voorgaande studioshows.

 1. Julia – "Loko Le" (Studioshow 2)
 2. Amy – "Hart Verloren" (Studioshow 1)
 3. Celester – "Hippie Shake" (Studioshow 1)

Weer werd er aan de kijkers gevraagd om te stemmen. Julia, de kandidaat met de meeste stemmen, ging door naar de allerlaatste ronde. Amy werd uiteindelijk door de vakjury gekozen als laatste finaliste.

De twee zongen een geremixte versie van de nieuwe single Waterval, samen met Hanne en Marthe. Na het optreden werd Julia door Hanne en Marthe gekozen als nieuwe K3-lid.[11]

Studioshowkandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft hier de leeftijd ten tijde van de eerste studioshow.

Nr. Kandidaat Woonplaats Show 1 Show 2 Show 3 Show 4 Finale
Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3
1 Julia Boschman (19) Vlag van Nederland Bergen Op Zoom IN Stoel 4 Stoel 2 Stoel 1 (Kijkers) (Kijkers) Winnaar
2 Amy Courtens (25) Vlag van België Averbode Stoel 2 Stoel 1 Stoel 5 Stoel 2 (Kijkers) (Jury) Tweede
3 Celester de Nijs (20) Vlag van Nederland Bilthoven Stoel 3 Stoel 2 Stoel 3 IN (Jury) Derde
4 Diede van den Heuvel (20) Vlag van Nederland Someren Stoel 1 Stoel 5 Stoel 1 Stoel 3 Vierde
5 Luca Diez (21) Vlag van Nederland Hoek Van Holland Stoel 4 Stoel 6 Stoel 4 UIT
6 Remi De Smet (19) Vlag van België Antwerpen Stoel 8 Stoel 7 IN UIT
7 Manou Fleddérus (21) Vlag van Nederland Beilen Stoel 7 IN UIT
8 Kato Vanlouwe (25) Vlag van België 's-Gravenwezel Stoel 6 Stoel 3 UIT
9 Chanel Sam (23) Vlag van Nederland Utrecht Stoel 5 UIT
10 Justine Vanhulle (24) Vlag van België Assebroek Stoel 9 UIT
11 Giana De Kat (19) Vlag van België Hoevenen UIT
12 Dirk Dunnewold (23) Vlag van Nederland Tilburg UIT
Legenda:
Kandidaat verlaat wedstrijd
Kandidaat blijft in de wedstrijd op een golden seat
Kandidaat krijgt golden ticket van Hanne en Marthe
Kandidaat is niet meer in de wedstrijd

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. in geheel Nr. in seizoen Titel Datum van uitzenden Kijkcijfers
9 1 'Auditie 1' Vlag van België 11 september
Vlag van Nederland 24 september
Vlag van België 674.943[12]
Vlag van Nederland 436.000[13]
10 2 'Auditie 2' Vlag van België 18 september
Vlag van Nederland 1 oktober
Vlag van België 562.272[14]
Vlag van Nederland 410.000[15]
11 3 'Auditie 3' Vlag van België 25 september
Vlag van Nederland 8 oktober
Vlag van België 541.165[16]
Vlag van Nederland 361.000[17]
12 4 'Auditie 4' Vlag van België 2 oktober
Vlag van Nederland 22 oktober
Vlag van België 625.839[18]
Vlag van Nederland 227.000[19]
13 5 'Auditie 5' Vlag van België 9 oktober
Vlag van Nederland 29 oktober
Vlag van België 562.423[20]
Vlag van Nederland 185.000[21]
14 6 'Bootcamp' Vlag van België 16 oktober
Vlag van Nederland 29 oktober (online op KIJK.nl)[22]
Vlag van België 496.257[23]
15 7 'Show 1' Vlag van België 23 oktober
Vlag van Nederland 5 november
Vlag van België 602.707[24]
Vlag van Nederland 221.000[25]
16 8 'Show 2' Vlag van België 30 oktober
Vlag van Nederland 12 november
Vlag van België 671.471[26]
Vlag van Nederland 257.000[27]
17 9 'Show 3' Vlag van België 6 november
Vlag van Nederland 19 november
Vlag van België 622.387[28]
Vlag van Nederland 193.000[29]
18 10 'Show 4' Vlag van België 20 november
Vlag van Nederland 26 november
Vlag van België 800.796[30]
Vlag van Nederland 370.000[31]
19 11 'Finaleshow' Vlag van België Vlag van Nederland 27 november Vlag van België 1.116.477[32]
Vlag van Nederland 719.000[33]

K2 zoekt mee[bewerken | brontekst bewerken]

In dit speciale online VTM GO programma wordt er dieper ingegaan op de reacties van Hanne en Marthe in hun gouden box en wat zij beleven achter de schermen.[34]

Nr. in seizoen Titel Datum van uitzenden
1 'De Gouden Box 1' Vlag van België 11 september
2 'De Gouden Box 2' Vlag van België 18 september
3 'De Gouden Box 3' Vlag van België 25 september
4 'De Gouden Box 4' Vlag van België 2 oktober
5 'De Gouden Box 5' Vlag van België 9 oktober
6 'Bootcamp' Vlag van België 16 oktober
7 'Show 1' Vlag van België 23 oktober
8 'Show 2' Vlag van België 30 oktober
9 'Show 3' Vlag van België 6 november
10 'Show 4' Vlag van België 20 november

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Gordon[bewerken | brontekst bewerken]

Al na de uitzending van de eerste aflevering kwam er op social media veel commentaar op kijkjury-lid Gordon. Mensen vonden hem te brutaal of grof tegenover de kandidaten, en te oppervlakkig.[35] Bij verschillende media werd mediadeskundigen gevraagd hun mening te geven over de kwestie, zoals bij RTL Boulevard, waar showdeskundige Eric de Munck vertelde dat 'het Gordon geen reet interesseert wie er bij K3 komt en dat merk je'.[36]

VTM zelf liet weten dat ze achter de keuze stonden,[37] Studio 100-oprichter Gert Verhulst zei dat dit te verwachten was maar dat ze Gordon juist daarvoor gekozen hadden, juist omdat een jury goede kritiek moet durven te geven,[38] Hanne en Marthe reageerden tijdens de auditierondes weinig en spraken vooral over de dankbaarheid die ze toonden tegenover de gehele vakjury van K2 zoekt K3.[39] Pas tijdens de studioshows uitten ook zij hun verrassing en shock over de commentaren van Gordon, vooral tegenover kandidaat Remi.[40]

Tegenvallende kijkcijfers in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Om onbekende reden begon SBS6 pas eind september 2021 met het uitzenden van K2 zoekt K3, waardoor de Nederlandse kijkers twee weken achterliepen op België. Daarnaast was de Bootcamp-aflevering in Nederland niet op tv te zien, maar alleen via het internet, waardoor kijkers die dit niet wisten de aflevering misten. Zij zagen dan alleen de audities en de studioshows. Door de regelmatige spoilers en het makkelijke gebruik van een VPN vielen de kijkcijfers al bij het begin zeer tegen (Nederlandse kijkers met een VPN konden de afleveringen via VTM kijken en hadden het dus al gezien voordat het op SBS6 kwam). Na een matige start kwamen de cijfers op een dieptepunt bij de vijfde en laatste auditieronde. Ook de finale wist maar weinig kijkers naar de zender te trekken. In totaal zagen 719.000 kijkers[33] hoe Julia gekozen werd – een duidelijk verschil vergeleken met de vorige edities van het programma: in 2009 keken er 2.449.000[41] Nederlanders naar de finale, in 2015 keken er in Nederland 1.255.000 mensen.[42]

Diversiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel K3 (en Studio 100) als VTM hadden vanaf de aankondiging van het nieuwe programma de nadruk gelegd op inclusiviteit en de kans voor mannen en non-binaire kandidaten om ook hun kans te wagen. Toen de laatste mannelijke kandidaten (Remi en Luca) in de halve finale afvielen en het duidelijk werd dat het nieuwe K-tje sowieso een witte, blonde vrouw zou zijn kwam er veel kritiek op de diversiteit van het programma en de achterliggende gedachte van Studio 100, Hanne en Marthe. Er werd gesproken van een 'gemiste kans'.[43]

De twee afvallers lieten na de uitzending weten dat zij zelf het gevoel hadden dat het plaatje van K3 voor veel mensen klopt met alleen meisjes in de driemansformatie.[44] Daarbij komt dat ze bij de studioshows minder constructief commentaar kregen van de jury, waardoor ze het gevoel kregen dat ze zich minder konden verbeteren van week tot week omdat ze van nature niet in het plaatje pasten.[45] Zo zou Remi 'te goed' zijn, Luca daarentegen was met zijn 1 meter 90 'te lang'.

Docu-serie "K3, een nieuw begin"[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 november 2021 werd er aangekondigd dat er een docu-serie rondom de nieuwe K3 zal worden uitgezonden. Deze volgt Hanne, Marthe en nieuw K3-tje Julia bij het inzingen van het nieuwe album, de release van de single Waterval en de clipopnames. Vanaf 4 december is de serie elke week te zien op VTM in Vlaanderen.[46] In Nederland was de serie vanaf 22 december te zien op het online platform Kijk.nl.[47]

Nr. in seizoen Titel Datum van uitzenden
1 'Het Grote Onbekende' Vlag van België 4 december
Vlag van Nederland 22 december
2 'Valse Start' Vlag van België 11 december
Vlag van Nederland 22 december
3 'Elke Dag Iets Anders' Vlag van België 18 december
Vlag van Nederland 22 december

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]