K III-klasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Hr.Ms. K III in 1920, het naamgevende schip voor de scheepsklasse

De K III-klasse is een scheepsklasse van onderzeeboten bij de Nederlandse marine. De scheepsklasse is vernoemd naar het eerste schip uit de klasse, de Hr.Ms. K III. De K III was samen met de K IV de enige twee schepen van deze klasse. Het ontwerp voor de K III-klasse was afkomstig van de Electric Boat Company uit de Verenigde Staten en was gebaseerd de Amerikaanse Hollandklasse. De bouw van de schepen van de K III-klasse gebeurde door Koninklijke Maatschappij de Schelde uit Vlissingen.

Technische kenmerken[bewerken]

De afmetingen van de K III-klasse zijn (L) 64,4 m, (B) 5,6 m, (H) 3,6 m. De K III werd uitgerust twee Duitse M.A.N. 900 pk dieselmotoren. en de K IV met tweeZwitserse Sulzer 600 pk dieselmotoren. Voor voortstuwing onder water waren beide schepen uitgerust 2 x 210 pk elektromotoren die hun stroom haalden uit 132 batterijen. Doordat de K IV kleinere en dus ook lichtere dieselmotoren had dan de K III was de waterverplaatsing boven water kleiner en lag de topsnelheid boven water lager. De waterverplaatsing van de K III-klasse was bovenwater 583 / 579 ton en onderwater 721 ton. Als maximale snelheid hadden schepen boven water 16,5 / 15 knopen en onder water 8,5 knopen. Beide schepen hadden een maximaal bereik van 3000 zeemijlen bij een snelheid van 11 knopen.

Bewapening[bewerken]

De schepen van de K III-klasse waren uitgerust met vier 18 inch torpedobuizen. Twee aan de voorkant en de twee aan de achterkant. In totaal konden de schepen 12 Whitehead III45 torpedo's meenemen, dus vier in de torpedobuizen en acht om te herladen. Naast vier torpedobuizen waren de schepen uitgerust met een 1 x 7,5 cm kanon en een 1 x 12,7 mm machinegeweer.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]