Kaasmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alkmaarse kaasmarkt in 1931
Bioscoopjournaal uit 1946. In Alkmaar wordt, voor het eerst na de oorlog, weer de traditionele kaasmarkt gehouden.
Kaasmarkt in Alkmaar in 2004

Er zijn nog vijf kaasmarkten in Nederland, namelijk in Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden. Op de markten in Gouda en Woerden wordt nog echt gehandeld tussen de kaasboeren uit de regio en groothandelaren. De overige kaasmarkten zijn toeristische demonstraties of reconstructies uit vroegere tijden. Ze worden omringd met kramen die traditionele Nederlandse zaken verkopen, zoals klompen en natuurlijk kaas.

Alkmaar[bewerken]

De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.30 uur in de periode van april tot en met september. Er is uitleg in verschillende talen: Nederlands,Duits,Engels,Frans en Spaans. Er zijn vier vemen (ploegen te herkennen aan de kleur van het lint rond de strooien hoed) van kaasdragers die zich bezighouden met het aan- en afvoeren van de platte, Zuid-Hollandse (Goudse) kaas. De kazen worden geproefd, gekeurd, gekocht en gewogen in en om de Waag. Meestal worden rond de 8 kazen per berrie (draagbaar) aangevoerd, dit weegt samen rond 160 kilo, door twee kaasdragers. De prijs van de kaas wordt bepaald bij handslag. In het verleden werd er hoofdzakelijk Noord-Hollandse (Edammer) kaas verhandeld. (zie filmpjes uit 1930/31)

Edam[bewerken]

Een bekende kaasmarkt in Nederland is die van Edam. Een van de populairste kazen, Edammer kaas ontleent zijn naam aan deze stad. In 1573 kreeg de stad het eeuwigdurend recht tot het houden van de Kaaswaag van prins Willem van Oranje als dank voor de goede samenwerking tijdens het beleg van Alkmaar. De kazen worden aangevoerd met wagons en boten, elke woensdagochtend in juli en augustus tussen 10.30 en 12.30 uur.

Hoorn[bewerken]

De kaasmarkt van Hoorn is sinds juni 2007 weer in ere hersteld, vroeger was de kaasmarkt van Hoorn één van de belangrijkste. De kaasmarkt wordt vanaf half juni tot en met de eerste donderdag van september, elke donderdag tussen 12.30 uur en 16.30 uur gehouden. Tussendoor zijn ook optredens van Westfriese dansgroepen. De uitleg is in het Nederlands, Duits en Engels. De kaas wordt van en naar de Roode Steen aan- en afgevoerd met wagens die voortgetrokken worden door paarden. De kaasdragers zorgen voor de aan- en afvoer van de kaas op de Roode Steen. De kaasmarkt bestaat uit kaaszetters, kaasmeisjes, marktmeester, kaasdragers, kaashandelaars en boeren. De kaasmarkt is in 2007 in het kader van de viering 650 jaar Hoorn georganiseerd, maar blijft ook de volgende jaren bestaan.

Gouda[bewerken]

Kaashandel per handslag in Gouda

Van begin april tot eind augustus wordt al drie eeuwen lang in Gouda de bekende Goudse kaas verhandeld op de Goudse kaasmarkt, vlak voor De Waag. Tegenwoordig op donderdagochtend tussen 10 en 12.30 uur. Boeren uit de regio brengen hun kazen met door paarden getrokken kaasbrikken naar de markt, waar ze worden gewogen, gekeurd en verkocht. Deze platronde, wielvormige kaas weegt minstens 15 kg per stuk, hoewel er ook zogenaamde 'babykaasjes' zijn. De kaasmarkt is omringd door de weekmarkt en kramen met ambachtelijke werklieden, die laten zien hoe vroeger onder andere klompen, karnemelk en kaarsen werden gemaakt.

Woerden[bewerken]

Kaasmarkt in Woerden 75 jaar, Polygoonjournaal 1960

Elke zaterdagochtend, beginnend rond een uur of negen, wordt sinds 1885 kaasmarkt gehouden in Woerden. Er ontstaat een haastige handel en een traditioneel handjeklap, tussen de kaasboeren uit de regio en de marktmeester. Prijzen worden op de authentieke kaasbel geschreven. Dit is een echte kaasmarkt voor kaasboeren uit de regio en een toeristische trekpleister.

Historische kaasmarkt[bewerken]

Op de laatste zaterdag van de schoolvakantie van Midden-Nederland wordt een historische kaasmarkt gehouden in Woerden. Veel mensen nemen de kans waar om in klederdracht te verschijnen.

Graskaasdag Woerden[bewerken]

Elk jaar wordt op de eerste zaterdag van juni de eerste graskaas via de graskaasdag aan de bezoeker gepresenteerd in Woerden. Deze allereerste graskaas wordt geveild. Na het veilen van de eerste graskaas, wordt een 125 kilogram zware graskaas geveild voor een goed doel. Deze kaas is zo groot als het wiel van een tractor.[1]

Zie ook[bewerken]