Kale bosmier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kale bosmier
IUCN-status: Gevoelig[1] (1996)
Kale bosmier
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Familie:Formicidae (Mieren)
Geslacht:Formica
Soort
Formica polyctena
Förster, 1850
Afbeeldingen Kale bosmier op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kale bosmier op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kale bosmier (Formica polyctena) is een bosbewonende soort uit de familie mieren (Formicidae). De soort lijkt sterk op de behaarde bosmier (Formica rufa), maar er zijn toch een aantal verschillen.

Kenmerken[bewerken]

De kop en de thorax van de werksters zijn rood tot roodbruin met zwarte vlekjes. Het achterlijf is zwartbruin met een roodachtige onderhelft. De werksters zijn 4 tot 9 mm groot, de wijfjes 9 tot 11 mm en de mannetjes 9 tot 10 mm.

Leefwijze[bewerken]

De kale bosmier bouwt net als de behaarde bosmier een koepelnest aan de rand van dennen- en loofbossen. De koepelnesten hebben een eigen temperatuur die gelijk na het zonnen vroeg in het voorjaar van start gaat. De kale bosmier kan meer schaduw dan de behaarde rode bosmier verdragen. Een ander verschil tussen de behaarde- en de kale bosmier is het verschil in nestafsplitsing. De kale bosmier doet dit door middel van een aantal nesten met mierenpaadjes met elkaar te verbinden. De behaarde bosmier verbindt de nesten niet met mierenpaadjes.

Nest van deze soort.

Literatuur[bewerken]

Loon, A.J. van (2008) Kale bosmier Formica polyctena (Förster, 1850) Uit: De soorten van het leefgebiedenbeleid, EIS Nederland p. 180-184 PDF

Externe link[bewerken]

Kale bosmier, Nederlands Soortenregister.