Kalkmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kalkmolen
de Kalkmolen, malend met vier volle zeilen (2011)
de Kalkmolen, malend met vier volle zeilen (2011)
Basisgegevens
Plaats Hoogmade
Bouwjaar 1685
Type wipmolen
Kenmerken wipmolen
Vlucht 17,50 m
Functie poldermolen
Bestemming  Voorheen: bemaling van de Kalkpolder,thans buiten bedrijf
Monumentnummer  25702
Externe link(s) en afbeeldingen
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Kalkmolen op zijn nieuwe plek
De Kalkmolen op zijn nieuwe plek
Kalkmolen (l) en Doesmolen (r)
Kalkmolen (l) en Doesmolen (r)
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Kalkmolen is een poldermolen in Hoogmade, die tot 2007 in Leiderdorp heeft gestaan, tussen de A4 en het industrieterrein. De molen dateert uit 1685 en is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Kalkpolder. De molen is sinds de buitengebruikstelling in 1972 in het bezit van de Rijnlandse Molenstichting. Door de verslechterde molenbiotoop is in 2006 besloten de Kalkmolen te verplaatsen naar een locatie bij Hoogmade, waar hij als ondermolen voor de Doesmolen zal worden ingezet, zodat beide molens samen kunnen malen nu door peilverlaging de Doesmolen onvoldoende water heeft.

De Kalkmolen is van 2007 tot 2009 opgeslagen geweest op het terrein van molenmakerij Verbij in Hoogmade. Op 15 december 2009 is hij naar de huidige locatie in de Doespolder verplaatst, waar hij opnieuw maalvaardig is gemaakt. De oorspronkelijk groengeschilderde molen is na de verplaatsing rood geschilderd, waardoor hij beter past bij de Doesmolen. Opvallend is het scheprad dat enkele meters naast de molen is geplaatst en de trapleuning die links is gemonteerd. Alle andere wipmolens in Nederland hebben de trapleuning aan de rechterzijde (vanaf het kruirad gezien).

De waterlopen bij de molens zijn zo aangelegd dat beide molens als tweegang kunnen uitmalen, maar ook het water in een gesloten circuit kunnen rondpompen.