Kalkriese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kalkriese
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Kalkriese
Kalkriese
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Landkreis Osnabrück
Gemeente Bramsche
Coördinaten 52° 24′ NB, 8° 8′ OL
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Kalkriese is een gehucht bij Bramsche (tevens gelegen in die gemeente) in Duitsland, waar naar grote waarschijnlijkheid de Varusslag heeft plaatsgevonden.

Nadat hier in 1987 Romeinse munten waren gevonden, besloot men in 1989 de plek verder te onderzoeken. Al snel bleek uit de vondsten dat het een bijzondere plek moet zijn geweest. Bijzondere aandacht trokken de overblijfselen van een 400 meter lange muur. Uit de vele munten met als overslag de letters VAR (< Varus) leidt men af dat Varus hier met zijn drie legioenen in een hinderlaag is gelokt en verpletterd.

Sinds 2000 is op de plek een museum opgericht en bestaat de mogelijkheid de opgravingen te bekijken.

In verslagen uit die tijd – de slag vond plaats in 9 na Chr. – wordt vermeld dat de slag plaatsvond in de buurt van de Teutburg. Als de jongste bevindingen kloppen zou het Wiehengebergte, de bergrug aan de voet waarvan Kalkriese ligt, eigenlijk het Teutoburgerwoud moeten heten. Het huidige Teutoburgerwoud heeft zijn naam te danken aan interpretaties uit de 19e eeuw, toen werd gesteld dat de slag in de buurt van Bielefeld zou hebben plaatsgevonden.

Externe link[bewerken]