Kalkvedermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kalkvedermos
Kalkvedermos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (planten)
Stam:Bryophyta (mossen)
Klasse:Bryopsida
Orde:Dicranales
Familie:Fissidentaceae (vedermosfamilie)
Geslacht:Fissidens (vedermos)
Soort
Fissidens dubius
P. Beauv. (1805)
Synoniemen

Fissidens cristatus

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kalkvedermos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het kalkvedermos (Fissidens dubius) is een mossensoort uit het geslacht vedermos (Fissidens). Het groeit op kalkrijke grond op duinhellingen, in kalkgraslanden en op kalkrijk gesteente.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Kalkvedermos vormt geelgroene tot groene, vaak bruin aangelopen zoden. De licht vertakte scheuten zijn ongeveer 2 tot 5 centimeter hoog en met veel bladparen strikt in twee rijen en dicht bebladerd. De lancetvormige tot breed lancetvormige bladeren zijn bijna even breed en smal op de scherpe punt. In het bovenste deel zijn ze aan de randen onregelmatig getand. Het bovenste bladbladdeel is meestal korter dan het omhulseldeel. De bladnerfloopt door tot aan de punt van het blad.

Microscopische kenmerken

De lamina-cellen, die meestal in één laag zijn gerangschikt, soms in twee lagen, zijn enigszins ondoorzichtig, afgerond tot afgerond hoekig en ongeveer 7 tot 12 µm groot. Aan de bladranden zijn de cellen in 3 tot 4 rijen beduidend lichter en hebben dikkere wanden.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Kalkvedermos komt het een wereldwijd verspreidingsgebied. Het kom voor in Europa, Azië, Noord-Afrika, op de Azoren, de Canarische Eilanden en Madeira, evenals in Noord- en Midden-Amerika. In Centraal-Europa komt hij vooral voor in de middelgebergten en in de Alpen, verder minder vaak voor. In Nederland komt het zeldzaam voor. Het is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst. In Vlaanderen komt het zeer zeldzaam voor.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]