Kangchenjunga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kangchenjunga
Kangchenjunga
Hoogte 8586 m
Coördinaten 27° 42′ NB, 88° 8′ OL
Ligging grens India (Sikkim) en Nepal
Gebergte Himalaya
Dominantie 123,96 km → (Mount Everest)
Prominentie 3922 m
Eerste beklimming 25 mei 1955 Joe Brown en George Band
Kangchenjunga (India)
Kangchenjunga
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Kangchenjunga is zowel een bergmassief als de hoogste top daarvan, gelegen in de Grote Himalaya op de grens van Nepal en de Indiase deelstaat Sikkim. Met 8586 meter is het de op twee na hoogste berg ter wereld. Het is de meest oostelijke van de 14 achtduizenders in de Himalaya. Voor de opkomst van massa-toerisme en alpinisme in de 20e eeuw was Kangchenjunga de bekendste achtduizender, omdat de berg goed zichtbaar is vanuit de hillstations van de West Bengal Hills waar de Britse elite uit Calcutta de zomer doorbracht. Tot het midden van de 19e eeuw werd gedacht dat de Kangchenjunga de hoogste berg ter wereld was. Het koninkrijk Nepal weerde namelijk Britse bezoekers zodat de hogere Mount Everest onder een westers publiek nauwelijks bekend was. Uit berekeningen in het kader van de Great Trigonometric Survey bleek in 1852 dat Mount Everest hoger was. De hoogte van de tweede berg ter wereld, de K2, werd een paar jaar later berekend.

Op 25 mei 1955 werd de Kangchenjunga voor het eerst beklommen door de Britten George Band en Joe Brown. De Britse expeditie stopte op enkele meters van de top waarmee ze het geloof van de plaatselijke bevolking, die de top als heilig beschouwt, in ere hield. In alle daaropvolgende succesvolle expedities werd hetzelfde gedaan.

Beklimmingsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1905 · De Kanchenjunga-expeditie was de eerste poging de berg te beklimmen. De expeditie onder leiding van occultist Aleister Crowley en Dr. Jules Jacot-Guillarmod is niet succesvol, maar bereikt een hoogte van 6500 meter aan de zuidwestkant van de berg. Klimmer Alexis Pache en drie dragers komen om bij een lawine.[1].
 • 1929 · Een Duitse expeditie bereikt een hoogte van 7400 meter, maar moet na een vijf dagen durende storm weer afdalen.
 • 1931 · Een tweede Duitse expeditie probeert de top te bereiken, maar is eveneens gedwongen om op te geven na iets hoger geraakt te zijn dan de expeditie in 1929.
 • 1955 · Joe Brown en George Band beklimmen voor het eerst de top van de berg op 25 mei, gevolgd door Norman Hardie (Nieuw-Zeeland) en Tony Streather op 26 mei. Het gehele expeditieteam bestond uit George Band, Joe Brown, John Clegg (arts), Charles Evans (leider), Norman Hardie, John Angelo Jackson, Neil Mather, Tom Mackinnon en Tony Streather. Zij bewezen dat de route, gekozen door de expeditie geleid door Aleister Crowley, wel degelijk beklimbaar was.
 • 1977 · De tweede beklimming van de Kangchenjunga komt op naam van een Indiase legereenheid onder leiding van kolonel Narinder Kumar. Zij slagen wel op de noordoostelijke route, die eerder door de Duitse expedities in 1929 en 1931 werd geprobeerd.
 • 1978 · Een Pools team beklimt voor het eerst de zuidelijk top (Kangchenjunga II).
 • 1983 · Pierre Beghin beklimt als eerste de berg in een solopoging zonder zuurstof.
 • 1986 · Op 11 januari, slagen de Poolse klimmers Krzysztof Wielicki and Jerzy Kukuczka voor het eerst in een winterbeklimming.
 • 1991 · Marija Frantor en Joze Rozman sterven in een poging om als eerste vrouwen op de top van de berg te staan. In hetzelfde jaar beklimmen Andrej Stremfelj en Marko Prezelj in alpiene stijl de zuidgraat naar de zuidtop (8494 m).
 • 1992 · Wanda Rutkiewicz sterft in een poging de top te bereiken. Ondanks het opsteken van een storm daalde ze niet af.
 • 1998 · Ginette Harrison is de eerste vrouw die de top bereikt.
 • 2006 · Gerlinde Kaltenbrunner bereikt als tweede vrouw de top.
 • 2014 · Carlos Soria bereikt als oudste mens de top.
 • 2022 · Ariën van de Kolk bereikt als eerste Nederlander de top.[2]