Naar inhoud springen

Kantoor Rotterdamse Lloyd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 24 dec 2017 om 19:46. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kantoor Rotterdamse Lloyd
Kantoor Rotterdamse Lloyd
Locatie
Locatie Veerhaven 7
Rotterdam
Vlag van Nederland Nederland
Adres Veerhaven 7Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 29′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Handel en kantoor
Bouw gereed 1907-1909
Architectuur
Bouwstijl Overgangsarchitectuur
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513910
Detailkaart
Kantoor Rotterdamse Lloyd (Rotterdam)
Kantoor Rotterdamse Lloyd
Lijst van rijksmonumenten in het Scheepvaartkwartier
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Kantoor Rotterdamse Lloyd is een rijksmonument in Rotterdam en is gebouwd in 1907-09 in Overgangsarchitectuur, in opdracht van de Rotterdamse Lloyd.

Het interieur is in de loop der jaren geheel veranderd. Slechts de Jugendstil smeedijzeren trapleuning waarop, beneden in de hal, ook een lantaarn is aangebracht, is nog origineel.

Omschrijving

Het pand bevindt zich op de hoek Calandstraat / Veerhaven en bestaat van drie en gedeeltelijk vier bouwlagen, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in gele baksteen op een natuurstenen plint. Het pand heeft een plat dak. Aanzetblokken van vensteroverspanningen zijn van natuursteen, lateien van natuursteen en/of ijzer. De vensters zijn gevat in houten kozijnen en zijn rechthoekig, behalve op de begane grond aan de Veerhaven waar ze breder en getoogd zijn. De vensters hebben bovenlichten met roedenverdeling, gedeeltelijk nog met oorspronkelijk glas-in-lood.

Waardering

Het Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en situationele waarde wegens de beeldbepalende ligging op de hoek van de Calandstraat en Veerhaven in het vanouds door Scheepvaartkantoren gedomineerde 'Nieuwe Werk' of Scheepvaartkwartier.

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Kantoor Rotterdamse Lloyd van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.