Karakoram Highway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Karakoram Highway
Een Pakistaanse vrachtwagen op de Karakoram Highway; op de achtergrond de Nanga Parbat
Een Pakistaanse vrachtwagen op de Karakoram Highway; op de achtergrond de Nanga Parbat
Een Pakistaanse vrachtwagen op de Karakoram Highway; op de achtergrond de Nanga Parbat
De route van de Karakoram Highway
Landen China, Pakistan
Lengte 1200 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Karakoram Highway, afgekort als KKH, is de hoogste internationale weg ter wereld. Hij verbindt de Chinese autonome regio Sinkiang met Pakistan via het Karakoramgebergte. Door dit gebergte loopt de weg over de Khunjerabpas op een hoogte van 4693 meter.

De weg loopt van Kashgar in China naar Havelian in Pakistan, ten zuiden van Abbottabad, en heeft een lengte van ongeveer 1200 kilometer. Een verlenging van de weg kruist de Grand Trunk Road bij Hasan Abdal, ten westen van Islamabad.

Route[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste steden aan de weg zijn Kashgar - Taxkorgan - Nagar - Gilgit - Abbottabad.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig is de KKH een bestemming geworden voor 'avontuurlijke' reizen. De weg heeft vooral bergbeklimmers gemakkelijker toegang gegeven tot de vele bergen in het gebied.

Bergen en gletsjers zijn duidelijk zichtbaar vanaf de weg. Hij loopt ook door groene valleien met een hoge natuurwaarde. Ook liggen er rotskunstwerken en petrogliefen langs de weg. Karimabad is een populaire bestemming.

Weer[bewerken | brontekst bewerken]

Hevige sneeuwval sluit de weg in de winter voor langere perioden. In juli en augustus kan hevige regenval ook modderstromen en rotsval veroorzaken die de weg lang kunnen blokkeren. De weg kan het best bereisd worden in het voorjaar of de vroege herfst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De KKH is aangelegd door de regeringen van Pakistan en China, en was in 1978, na ongeveer 20 jaar werk, af. Honderden Pakistaanse en vooral Chinese arbeiders verloren hun leven door landverschuivingen en arbeidsongevallen (valpartijen). De route van de KKH volgt een van de vele paden van de oude Zijderoute.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Karakoram Highway van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.