Nanga Parbat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Nanga Parbat
Nanga Parbat
Nanga Parbat
Hoogte 8126 m
Coördinaten 35° 14′ NB, 74° 35′ OL
Ligging Pakistan
Gebergte Himalaya
Dominantie 188 km → K2
Prominentie 4608 m ↓ Zoji LaMount Everest
Eerste beklimming 1953
Nanga Parbat
Nanga Parbat
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Nanga Parbat (letterlijk “naakte berg”) of Nanga Parvata of Diamir (letterlijk: "koning der bergen") is een 8126m hoge berg in Pakistan in het westen van de Himalaya. Door zijn hoogte hoort hij thuis in het rijtje van de veertien zogenaamde achtduizenders.

De Nanga Parbat werd pas in 1953 voor het eerst beklommen, door de Oostenrijker Hermann Buhl, na talrijke pogingen van expedities sinds 1895, waarbij 31 mensen omkwamen.

Een van de flanken van de Nanga Parbat, de Rupalwand, wordt door velen beschouwd als de hoogste ijs- en rotswand ter wereld. Hij werd voor het eerst beklommen door Reinhold Messner, een van de befaamdste alpinisten aller tijden.

In 1981 was een Nederlands team, bestaande uit Frank Moll (cameraman), Bas Gresnigt, Ger Friele, Gerard van Sprang en Ronald Naar (expeditieleider), op de Nanga Parbat onderweg. Na een beklimming van ongeveer zeven weken waarbij de laatste dagen een ware uitputtingsslag vormden, bereikte Ronald Naar uiteindelijk alleen de 8125 meter hoge top. In 2003, dus ruim 22 jaar na de beklimming, trok Moll het succes van Naar publiekelijk in twijfel. In een kort geding aangespannen door Naar en vervolgens ook in hoger beroep aangespannen door Moll over de rectificatie van deze uitspraken werd Moll in het ongelijk gesteld.[1].

Hans Lanters was in 1986 een Nederlander die samen met de Belgen Jan Vanhees en Lut Vivijs de Nanga Parbat heeft beklommen.[2]

Killer Mountain[bewerken]

De Nanga Parbat wordt ook wel de Killer Mountain genoemd vanwege de slachtoffers die er in de 20e eeuw vielen, voorafgaand en na de eerste beklimming door Hermann Buhl. Een van de eerste klimmers, die er overleed, was in 1895 de Engelsman AF Mummery.[3]

Er werd in 2010 een bergfilm over de Nanga Parbat gemaakt. De film gaat over de tragische expeditie van de twee broers Messner: Reinhold en Günther in 1970, waarbij Günther omkwam.