Karel II van Albret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel II van Albret
1407-1471
Graaf van Dreux
Periode 1415-1471
Voorganger Karel I
Opvolger Alain
Vader Karel I van Albret
Moeder Maria van Sully

Karel II van Albret (1407-1471) was van 1415 tot aan zijn dood heer van Albret en graaf van Dreux. Hij behoorde tot het huis Albret.

Levensloop[bewerken]

Karel II was de oudste zoon van heer Karel I van Albret uit diens huwelijk met Maria van Sully. In 1415 sneuvelde zijn vader in de Slag bij Agincourt, waarop Karel hem opvolgde als heer van Albret en graaf van Dreux. Deze laatste functie was echter titulair, aangezien Dreux na Azincourt werd ingenomen door de Engelsen. Als aanhanger van de Armagnacs steunde Karel dauphin Karel, de latere koning Karel VII van Frankrijk.

Zijn link met de Armagnacs werd versterkt toen hij in 1417 huwde met Anna (1402-1473), dochter van graaf Bernard VII van Armagnac, naar wie deze factie was vernoemd.

Karel was lid van de Koninklijke Raad van Karel VIII en speelde in 1427 samen met Arthur van Richmond en Yolande van Aragón een belangrijke rol bij het opzijschuiven van Pierre de Giac, een impopulaire favoriet van Karel VII. Deze werd kort nadien geëxecuteerd via verdrinking. Ook nam Karel II deel aan de militaire campagnes van Jeanne d'Arc en werd hij benoemd tot luitenant van de provincie Berry. Nadat het graafschap Dreux werd heroverd op de Engelsen, werd hij in 1441 door koning Karel VII opnieuw bevestigd als graaf van Dreux.

Karel II van Albret overleed in 1471. Zijn bezittingen werden geërfd door zijn kleinzoon Alain, de zoon van zijn oudste zoon Jan I, die reeds was overleden.

Nakomelingen[bewerken]

Karel II en zijn echtgenote Anna kregen zeven kinderen: