Karel II August van Palts-Zweibrücken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Karel II van Zweibrücken)
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel II
1746-1795
Karl II. August Christian (Pfalz-Birkenfeld-Zweibrücken).jpg
Hertog van Palts-Zweibrücken
Periode 1775-1795
Voorganger Christiaan IV
Opvolger Maximiliaan
Vader Frederik Michael van Palts-Birkenfeld
Moeder Maria Francisca van Palts-Sulzbach

Karel II August Christiaan van Palts-Zweibrücken (Düsseldorf, 29 oktober 1746 - Mannheim, 11 april 1795) was een zoon van Frederik Michael van Palts-Birkenfeld en paltsgravin Maria Francisca van Palts-Sulzbach. Hij was hertog van Zweibrücken van 1775 tot 1795, in opvolging van zijn oom Christiaan IV.
Hij voerde zoals zijn voorganger een absolutistisch bewind. In het begin voerde hij een spaarzaam beleid. Doordat zijn neef Karel Theodoor van Beieren geen opvolger had, werd hij door de keurvorst van Beieren geadopteerd als zijn opvolger. Nadien begon hij het naar hem genoemde kasteelcomplex Karlsberg bij Homburg uit te bouwen en startte er verzamelingen van pijpen, tekeningen en wapens en een bibliotheek. Deze plannen en zijn luisterrijke levensstijl leidden dan weer tot hoge uitgaven en schulden.

De knappe Karel August wilde graag aartshertogin Maria Amalia van Oostenrijk (1746-1804), achtste kind van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk en Frans I, huwen. Hij was goed bekend aan het Oostenrijkse hof en Maria Amalia was verliefd op hem. Maar Maria Theresia verzette zich echter tegen een huwelijk omdat zij meende dat het een huwelijk beneden stand voor haar dochter zou zijn. De keizerin wilde haar dochter uithuwelijken aan de koning van Napels of de hertog van Parma om de banden tussen Oostenrijk en het Huis Bourbon aan te halen, na de dood van een andere dochter, aartshertogin Maria Josepha. De oudste broer van Maria Amalia, de latere keizer Jozef II was eveneens gewonnen voor een huwelijk van zijn zuster met de hertog van Parma, die de jongere broer was van zijn geliefde echtgenote Isabella. Maria Amalia werd bijgevolg in 1769 tegen haar wil uitgehuwelijkt aan hertog Ferdinand van Parma. De verhouding tussen moeder en dochter zou nooit meer dezelfde worden als voorheen.

Karel zou later in de Beierse Successieoorlog tegen Oostenrijk strijden, vermits hij een neef en vermoedelijk opvolger was van de keurvorst van Beieren Karel Theodoor. Karel August verzette zich tegen plannen om Beieren te ruilen met de Oostenrijkse Nederlanden en kreeg om die reden de titel van redder van Beieren.

Karel huwde in 1774 met Maria Amelia van Saksen (1757-1831), dochter van keurvorst Frederik Christiaan van Saksen. Zij hadden één zoon, Karel August Frederik (1776-1784), die echter al jong stierf.
Tijdens de Franse Revolutie en de eerste Coalitieoorlog kon Karel August in zijn gebied blijven, omdat hem de neutraliteit door Frankrijk beloofd werd. Bij de terugtocht van de Franse troepen in 1793 werd het kasteel Karlsberg echter uitgebrand en diende Karel August te vluchten. De verzamelingen konden gered worden.

Bij zijn dood werd de titel van hertog van Zweibrücken geërfd door zijn broer Maximiliaan. Karel August was zelf geen keurvorst van Beieren geworden.