Karel Habsburg-Lotharingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Karel van Habsburg-Lotharingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel Habsburg-Lotharingen
11 januari 1961
Blue-Shield Vienna 3406.JPG
hoofd van het Huis Habsburg
Periode 4 juli 2011 - heden
Voorganger Otto van Habsburg-Lotharingen
Vader Otto van Habsburg-Lotharingen
Moeder Regina van Saksen-Meiningen
Dynastie Habsburg-Lotharingen
Partner van Francesca Thyssen-Bornemisza de Kászon
Kinderen Ferdinand Zvonimir von Habsburg
Geboorteplaats Starnberg

Karel Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam Habsburg-Lothringen (Starnberg, 11 januari 1961) is een Oostenrijks politicus en het huidige hoofd van het Huis Habsburg.

Biografie[bewerken]

Aartshertog Karel is de zoon van Otto van Habsburg-Lotharingen en Regina van Saksen-Meiningen. Hij is een kleinzoon van de laatste Oostenrijkse keizer, Karel I. Hij is gehuwd met Francesca Thyssen-Bornemisza de Kászon, een dochter uit het derde huwelijk van de in Nederland geboren industrieel en kunstverzamelaar Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza.

Het echtpaar heeft drie kinderen:

Om dit huwelijk mogelijk te maken, veranderde zijn vader de familieregels voor ebenbürtige huwelijken (die tot dan toe alleen ebenbürtigkeit toekenden aan gravinnen en hoger). Sinds 2003 leven ze gescheiden.

Politiek[bewerken]

Karel was lid van de ÖVP en zat voor die partij van 1992-1999 in het Europees Parlement. Toen zijn partij hem na een schandaal rond zijn verkiezingsfonds niet herkiesbaar stelde probeerde hij toch op zijn oude plek terug te komen met een eigen lijst, de Christlich Soziale Allianz, een partij met een conservatief-christelijke signatuur. Dat lukte niet, hij haalde in juni 1999 slechts 43.084 (1,5 %) van de stemmen.

Onderscheidingen[bewerken]

Karel is sinds 2000 Chef en Souverein van de Oostenrijkse tak van de Orde van het Gulden Vlies. Ook is hij ereridder van de Duitse Orde.

Externe link[bewerken]