Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het treinstation, zie station Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik.

Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik
Perron van metrostation Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik
Algemeen
Lijnen U8
Opening 24 september 1994
Route
LijnRichtingVolgend station
WittenauRathaus Reinickendorf
HermannstraßeLindauer Allee
Overig openbaarvervoer
Spoorwegstation(s) Station Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik
Ligging
Stadsdeel Wittenau
Coördinaten 52° 35′ NB, 13° 20′ OL
Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik (metro van Berlijn)
Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik

Locatie van het metrostation Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Berlijn

Metrostation Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik bevindt zich onder de Oranienburger Straße, nabij de ingang tot het psychiatrisch ziekenhuis, en werd gebouwd in het kader van de verlenging van de U8 richting het Märkisches Viertel. Het ligt op korte loopafstand van het gelijknamige S-Bahnstation.

De stations op het noordelijke deel van de U8, alle van de hand van architect Rainer Rümmler, onderscheiden zich door een monumentaal ontwerp met verwijzingen naar de omgeving. Station Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik ontleent zijn kleurstelling aan het gelijknamige ziekenhuis: rode en beige bakstenen sieren hier de wanden en zuilen. In een motief geplaveide vloeren, art-decolampen, natuurstenen afwerking van de dubbele zuilenrij en een gedetailleerde dakconstructie maken het ontwerp af. De uitgangen bevinden zich in het midden van het eilandperron en leiden via een tussenverdieping naar beide zijden van de Oranienburger Straße. Zoals alle nieuwere Berlijnse metrostations is station Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik uitgerust met een lift.

De aansluitende tunnel ten noorden van het station kruist het terrein van de Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik en werd, om verstoring te vermijden, aangelegd met de boorschildtechniek.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]