Karoshi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Karoshi (Japans: 過労死, "dood door overwerk") heeft betrekking op het plotseling overlijden van werkenden. Doodsoorzaak is meestal een hartaanval of beroerte.

Het eerste geval van Karoshi werd in 1969 gerapporteerd. Echter pas in de tweede helft van de jaren 80, toen er in Japan sprake was van een zeepbel-economie, werd Karoshi een probleem. Aanleiding voor karoshi is meestal een te hoge werkbelasting. In Japan is het niet ongebruikelijk dat werknemers twaalf uur per dag gedurende zes à zeven dagen per week werken. Daarbij komt dan vaak ook nog dat werknemers geacht worden na het werk gezamenlijk de stad in te gaan.

Volgens cijfers van het Japanse Ministerie van Volksgezondheid over 2006 zouden er 355 werknemers ernstig ziek zijn geworden vanwege te hard en te lang werken; 147 daarvan zouden daaraan zijn overleden. Daarnaast zouden nog eens 819 werknemers mentale klachten (zoals burn-out) hebben opgelopen vanwege het overwerk. In 176 gevallen pleegden werknemers zelfmoord of deden ze een poging daartoe.

De Japanse regering probeert het verschijnsel tegen te gaan door bijvoorbeeld thuiswerk te stimuleren.

Externe link[bewerken]

Logo Engelse Wiktionary (en) Zoek karoshi op in de (Engelstalige) Wiktionary.