Kasjirskaja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kasjirskaja
Каширская
Het perron voor de treinen in noordelijke richting, links een binnengekomen trein van lijn 11
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 2 van Moskou Zamoskvoretskaja-lijn
Metrolijn 11 van Moskou Grote Ringlijn
Stationsnummer 025
Opening 11 augustus 1969
Sluiting 26 oktober 2019 (11)
Heropening 2022 (11)
Constructie
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 2
Perronsporen 4
Route
Metrolijn 2 van Moskou Richting Volgend station
Chovrino Kolomenskaja
Alma-Atinskaja Kantemirovskaja
Metrolijn 11 van Moskou Richting Volgend station
Met de klok mee Varsjavskaja
Tegen de klok in Klenovy Boelvar
Ligging
Coördinaten 55° 39′ NB, 37° 39′ OL
Kasjirskaja (metro van Moskou)
Kasjirskaja
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
De plattegrond van het station, lijn 2 is groen, lijn 11 is cyaan

Kasjirskaja (Russisch: Каширская) is een station aan de Zamoskvoretskaja-lijn van de Moskouse metro. Het station is het eerste Moskouse metrostation met een overstap op hetzelfde perron.

Het station is ontworpen als kruising van de Zamoskvoretskaja-lijn en de Grote Ringlijn, die rond 1965 was gepland. Hiertoe kreeg het station meteen vier sporen en twee eilandperrons om het overstappen tussen de lijnen mogelijk te maken. De Zamoskvoretskaja-lijn zou naar het zuiden verlengd worden en omdat ZiL haar arbeiders een metroverbinding naar het werk wilde bieden werden alvast drie stations van de Grote ringlijn gebouwd. Deze zogenaamde ZiL-verlenging betekende dat de twee stations ten westen van Kasjirskaja, waar veel van hun werknemers woonden, ook werden aangelegd - ook al lagen ze niet op het tracé van de Zamoskvoretskaja-lijn (lijn 2). De eerste 15 jaar reden de treinen van lijn 2 vanaf Kasjirskaja door naar Kachovskaja.

De verdere aanleg van de Grote ringlijn liet echter op zich wachten, maar de hoofdlijn van lijn 2 werd in 1984 verder naar het zuiden verlengd zodat Kasjirskaja de splitsing werd tussen de beide takken van lijn 2. Omdat lijn 2 steeds verder naar het zuiden verlengd werd, ontstonden er meer en meer logistieke problemen bij Kasjirskaja. Er werd besloten om een keerspoor voor de zijlijn aan te leggen. Hierop kunnen de treinen van de zijlijn kopmaken onder de sporen van de hoofdlijn. Na de voltooiing van dit kopspoor in 1995 werd de zijlijn operationeel zelfstandig als Kachovskaja-lijn met lijnnummer 11. In 2016, toen de geplande opening van vijf nieuwe stations aan de Grote Ringlijn naderde, werd het lijnnummer gewijzigd in 11A[1], de betreffende stations zijn echter pas op 26 februari 2018 als lijn 11 geopend. Op 26 oktober 2019 werd de dienst op lijn 11A gestaakt in afwachting van de integratie in de Grote ringlijn.

Iets ten oosten van het station ligt het in 2010 herbouwde houten paleis van Alexis van Rusland en aan de westkant ligt het grootste oncologisch instituut van Europa.