Kassym-Jomart Tokajev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kassym-Jomart Tokajev
Tokajev in 2006
Geboren 17 mei 1953
Alma-Ata
Politieke partij Noer Otan
2e president van Kazachstan
Huidige functie
Aangetreden 20 maart 2019
Voorganger Noersoeltan Nazarbajev
4e premier van Kazachstan
Aangetreden 1 oktober 1999
Einde termijn 20 januari 2002
Voorganger Noerlan Balgimbajev
Opvolger Imangali Tasmagambetov
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Kassym-Jomart Kemelevitsj Tokajev (Kazachs: Kasym-Jomart Kemeluly Toqaev, Russisch: Касым-Жомарт Кемелевич Токаев, Alma-Ata, 17 mei 1953) is een Kazachs politicus. Hij is sinds 20 maart 2019 president van Kazachstan. Van 1999 tot 2002 was hij premier en van 2007 tot 2019, met een onderbreking van twee jaar, voorzitter van de Kazachse senaat.

Levensloop[bewerken | bron bewerken]

Tojakevs vader Kemel was een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog en een bekend Kazachs schrijver. Tokajev groeide op in de Sovjet-Unie en studeerde van 1970 tot 1975 aan het Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen van Moskou. Na zijn afstuderen kreeg hij een aanstelling bij de Sovjet-ambassade in Singapore. Van 1979 tot 1985 werkte voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Van 1985 tot 1991 was hij werkzaam op de Sovjet-ambassade in de Chinese hoofdstad Peking.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd Tokajev benoemd tot onderminister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan. In 1994 werd hij minister van Buitenlandse Zaken, een functie die hij tot 1999 vervulde. Als minister van Buitenlandse Zaken maakte Tokajev zich hard voor non-proliferatie, oftewel het tegen gaan van kernwapens. In 1999 werd Tokajev per presidentieel decreet benoemd tot premier, een positie die hij tot 2002 vervulde. Hij was vervolgens weer vijf jaar minister van Buitenlandse Zaken. Van 2007 tot 2019 was hij voorzitter van de senaat, met een onderbreking van twee jaar. In die twee jaar werkte Tokajev als directeur-generaal bij de Verenigde Naties.

Op het terrein van de binnenlandse politiek kan Torajev zich vinden in het Kazachse politieke systeem, waarbij veel macht ligt bij de president. Hij heeft zich hard gemaakt voor de landhervormingen waardoor het voor buitenlandse (vooral Chinese) bedrijven mogelijk is om voor een periode van 25 jaar land te pachten. Ook is hij er voorstander van om over te stappen naar het Latijns alfabet in plaats van het Cyrillisch schrift. Kazachstan neemt deze maatregelen om meer los te komen van Rusland.

President Noersoeltan Nazarbajev kondigde op 19 maart 2019 plotseling zijn aftreden aan. Deze werd de volgende dag effectief. Tokajev trad tot de volgende presidentsverkiezingen op als president. Bij de presidentsverkiezingen van 9 juni 2019 werd hij met ruim 70% van de stemmen verkozen tot president.[1] In maart 2020 riep Tokajev de noodtoestand uit als gevolg van de coronapandemie. Een jaar later besloot de president de doodstraf af te schaffen in het land.

Persoonlijk[bewerken | bron bewerken]

Tokajev is getrouwd en heeft een zoon. Hij spreekt vloeiend Kazachs, Russisch, Engels en Chinees. Hij was 13 jaar voorzitter van de Kazachse tafeltennisbond.