Naar inhoud springen

Kasteel Ravenhof (Stabroek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Sonty567 (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2017 om 09:38. (theekoepel ligt in Nederland)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kasteel Ravenhof, achtergevel.

Het Kasteel Ravenhof is een kasteel ten westen van Putte-Stabroek, gelegen in het gelijknamige landgoed aan Oud Broek 2.

Geschiedenis

Reeds in de 13e of 14e eeuw stond op deze plaats vermoedelijk een klein kasteel. Gedurende de 14e en het begin van de 15e eeuw was dit in het bezit van de familie Van Steenland. Toen droeg het de naam: Goet van Steenlant. In de 15e eeuw kwam het goed aan de familie Van Immerzeel en in 1552 werd het verkocht aan Cornelis van Tongerlo. Deze heeft bouwactiviteiten ontplooid, en in 1569 was er dan ook sprake van een omgracht speelhuis. Verdere bezitters waren: Petronella Rompaerts, Johanna Hujoel, de familie Van der Goes, en Hendrik Hillewerve. De laatste stond het goed af aan Balthasar Moretus, afstammeling van de beroemde Antwerpse drukker Jan Moretus. Het goed stond voortaan bekend als Moretushof, ook wel Crayenhof genaamd.

In 1716 werd het kasteel beschreven als een soort woontoren met hoeve. In de tweede helft van de 18e eeuw liet Johannes Josephus Moretus een park aanleggen, dat tegenwoordig vooral op Nederlands grondgebied ligt en daar Moretusbos heet, en van het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide deel uitmaakt. Daar ligt ook de theekoepel Gloriëtte in Lodewijk XV-stijl. Het park, voorzien van kunstmatige hoogteverschillen, kwam gereed in 1770.

In 1810 werd het kasteel herbouwd in neo-Lodewijk XV-stijl door Johannes' neef, Philippe de Pret. Dit is het middenrisaliet van het huidige kasteel. Rond deze tijd kwam de naam Ravenhof in zwang. Van 1911-1920 liet de toenmalige eigenaar Charles Moretus Plantin twee zijvleugels bijbouwen. Charles was, tot zijn dood in 1960, burgemeester van Stabroek.

Enige tijd na de uitbreiding kwam het kasteel in bezit van de Paters Assumptionisten en kreeg de naam Assumptiehof. Er maakten diverse katholieke organisaties gebruik van het kasteel. In 1979 kwam het kasteel aan de gemeente Stabroek, en vanaf 1982 huizen er tal van sociaal-culturele verenigingen in. Het koetshuis werd omgebouwd tot café-restaurant.

Tot het kasteel behoort, op Belgisch grondgebied, een 25 ha groot, vrij toegankelijk park.

Zie de categorie Kasteel Ravenhof (Stabroek) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.