Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide
Nationaal park
Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide
Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide
Situering
Locatie Vlag van Nederland Nederland: Noord-Brabant
Vlag van België België: Antwerpen
Coördinaten 51° 23′ NB, 4° 24′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 37,5 km²
Opgericht 2001
Foto's
Kaart van het grenspark
Kaart van het grenspark
Kalmthoutse heide
Kalmthoutse heide
Kalmthoutse heide

Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide (vaak alleen de Kalmthoutse Heide genoemd) is een grensoverschrijdend natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen, op het grondgebied van de gemeenten Woensdrecht, Kalmthout en Essen. In Nederland behoort het tot het stelsel van nationale parken. Het is in 2001 ingesteld en is ongeveer 37,5 km² groot.

Het grenspark is een afwisselend gebied met bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen. Het zwaartepunt ligt in Vlaanderen met het drukbezochte Staatsreservaat de Kalmthoutse Heide. Het Nederlandse deel bij Huijbergen is dan ook veel rustiger. In het gebied liggen ook enkele landbouwenclaves met weilanden. De verscheidenheid in planten en dieren is groot. Bijzonder is het grote aantal insecten dat in het gebied voorkomt.

Het bezoekerscentrum De Vroente, tevens natuureducatiecentrum, bevindt zich in Kalmthout. Via tal van activiteiten wil het centrum zo veel mogelijk mensen laten genieten van de natuur.

De Zoom-Kalmthoutse Heide is in eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos (Vlaamse overheid), Natuurpunt, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer (Nederlandse overheid), de omliggende gemeenten en een groot aantal particuliere eigenaren.

Externe links[bewerken]