Kasteel Ter Beuken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Ter Beuken
Kasteel Ter Beuken
Locatie Vlag Lokeren Lokeren, Vlag van België België
Coördinaten 51° 6′ NB, 3° 59′ OL
Gebouwd in 1914
Monumentale status Beschermd monument
Monumentnummer 217079
Kaart
Kasteel Ter Beuken (Lokeren)
Kasteel Ter Beuken

Kasteel Ter Beuken is de naam van een villa met omliggend park in de Oost-Vlaamse stad Lokeren, gelegen aan Groendreef 8 in het Park ter Beuken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Groendreef werd einde 19e eeuw aangelegd en rijke industriëlen kwamen aan deze straat wonen. Hier bezat grootgrondbezitter Cesar Eduard Cruyt een lusthof met paviljoenen en bijbehorend park. In 1975 werd het verkocht aan de Gentse textielhandelaar Léonce Schaetsaert. Er werd een vijver gegraven en het park werd verder ontwikkeld. In 1913 kwam de villa aan Léonce's zoon Georges Schaetsaert. Deze liet een nieuwe villa bouwen naar ontwerp van Prosper Buyck. Ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog werd de villa niet voltooid. In 1920 werd deze aangekocht door Virginie Cock, telg uit een bekend geslacht van industriëlen. Zij was getrouwd met haar neef Hubert Cock. Het echtpaar gaf opdracht tot inrichting van de villa, maar in 1928 werd deze al verkocht, en wel aan Anna Cogen, een fabrikant in de haarsnijderij.

In 1976 werd het domein verkocht aan de stad Lokeren. Het 2 ha grote park werd een openbaar park. In 1991 kocht de stad ook de naastgelegen Villa Geurts, waarin leslokalen voor de stedelijke kunstacademie werden ingericht. Vanaf 1981 werd het park gebruikt als Centrum voor Ruimtelijke Kunst, waartoe ook een kunstpaviljoen werd gerealiseerd.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De villa is in eclectische stijl en vertoont kenmerken van cottagestijl en art nouveau. Het interieur werd van 1920-1926 vormgegeven door G.F. Bage.

Park[bewerken | brontekst bewerken]

Het park werd in de loop van de 2e helft van de 19e eeuw ontwikkeld in Engelse landschapsstijl. Er is een serpentinevijver met brug in art-decostijl. Er is een overblijfsel van een ijskelder. In 1940 werd een conciërgewoning gebouwd. De hekken in art-decostijl zijn van 1929 en ontworpen door Geo Bontinck.