Kasteel van Bever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het kasteel van Bever - in het primitief kadasterplan van 1821 het Nekkerken genoemd[1] - is een neoclassicistisch landhuis dat uit 1846, gelegen in de wijk Bever, ten westen van het centrum van Strombeek-Bever, aan de grens met Wemmel en Meise.

Het oorspronkelijke kasteel werd in de loop van de 18e eeuw vergroot maar later afgebroken om plaats te maken voor het huidige kasteel met U-vormig koetshuis. In 2004 werd het kasteel grondig gerestaureerd.[1]

Het kasteel was sedert 1748 in het bezit van de familie de Villegas-de Clercamp, die later ook het Hof te Bever bij het goed voegde.[1] Het kasteel werd door de ondernemer Bart Verhaeghe van graaf Eric de Villegas de Clercamp overgekocht, waarna het in 2004 werd gerenoveerd om als nieuw hoofdkwartier van Verhaeghe's ondernemingen te dienen.[2] Het park van het kasteel bevat merkwaardige boomsoorten en wordt zelfs beschouwd als een waardevol arboretum. Het domein van het kasteel wordt ook het "Nekkerken" genoemd, naar de naam van de moeras- of waterduivel 'nekker' die in vele moerastoponiemen voorkomt.

Noten[bewerken]

  1. a b c M. Van Damme, Kasteel van Bever of Nekkerken, met medewerking van I. Debacker - P. Boekstal, Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten), 2005.
  2. P. Dendooven, SPRAAKMAKER. Bart Verhaeghe: Groeien als een internationale kerstboom, in De Standaard (03/12/2005). Zie ook: M. Van Damme, Kasteel van Bever of Nekkerken, met medewerking van I. Debacker - P. Boekstal, Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten), 2005.

Externe link[bewerken]

  • M. Van Damme, Kasteel van Bever of Nekkerken, met medewerking van I. Debacker - P. Boekstal, Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten), 2005.