Kasteel van Serrant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Serrant
Kasteel van Serrant
Land Frankrijk
Departement Maine-et-Loire
Gemeente Saint-Georges-sur-Loire
Coördinaten 47° 25′ NB, 0° 45′ OL
Gebouwd in 1539
Monumentale status Monument historique
Detailkaart
Kasteel van Serrant (Frankrijk)
Kasteel van Serrant

Het Kasteel van Serrant (Frans: Château de Serrant) is een kasteel in Frankrijk, gelegen bij de plaats Saint-Georges-sur-Loire in het Loiredal, ten westen van Angers.

Inrichting[bewerken | bron bewerken]

Het kasteel staat bekend om zijn zeer uitgebreide bibliotheek waar zo'n 12.000 boeken staan. Daarnaast kent het kasteel ook een "slaapkamer van Napoleon", hoewel Napoleon Bonaparte er nooit heeft overnacht.

De kapel[bewerken | bron bewerken]

De kapel die in de rechtervleugel is gesitueerd wordt toegeschreven aan Jules Hardouin-Mansart. In de kapel staat de graftombe van Markies de Vaubrun, die in 1675 sneuvelde. Zijn weduwe gaf voor de decoratie van de graftombe opdrachten aan de schilder Charles Le Brun en aan de beeldhouwer Antoine Coysevox.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Al in de middeleeuwen stond op de huidige plek een kasteel dat in het bezit was van de familie De Brie. In de 16e eeuw werd het oude kasteel onder leiding van Charles de Brie gemoderniseerd. Door het ontbreken van de nodige fondsen werd alleen de noordelijke toren voltooid. In de jaren daarna veranderde het kasteel een paar keer van eigenaar tot het kasteel in 1636 in handen kwam van de staatsman Guillaume de Bautru. Onder zijn leiding werd de herbouw van het kasteel voortgezet. Met behulp van de architect Jules Hardouin-Mansart werd de rest van het kasteel aangepakt.

In 1749 werd het kasteel door een nazaat van De Bautru verkocht aan Antoine Walsh, een verbannen jakobiet. In de periode van Walsh werd het interieur flink aangepakt en werden er om het kasteel Engelse tuinen aangelegd. In de 20e eeuw is het kasteel verder gemoderniseerd met voorzieningen als elektriciteit.

In 2005 kwam het kasteel door vererving in bezit van prinses Hedwige de Ligne-La Trémoïlle , de echtgenote van de in 1940 te Brussel geboren prins Charles-Guillaume de Merode, volgens velen het hoofd van het prinselijke adelsgeslacht De Merode.

Afbeeldingen[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Bronnen[bewerken | bron bewerken]

  • Robert Polidori & Jean-Marie Péroue de Montclos: Kastelen langs de Loire, Könemann, 1998
Zie de categorie Château de Serrant van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.