Kathedraal van Bradford

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Pieterskathedraal
Kathedraal van Bradford
Plaats Bradford, Engeland
Denominatie Kerk van Engeland
Gewijd aan Sint-Pieter
Coördinaten 53° 48′ NB, 1° 45′ WL
Gebouwd in 14e eeuw-ca. 1965
Monumentale status Grade I listed building[1]
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Kerkprovincie
Bisdom                 Leeds
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kathedraal van Bradford, ook wel de Sint-Pieterskathedraal (Engels: Cathedral Church of St Peter), is een van de drie kathedralen van het anglicaanse bisdom Leeds. De andere twee kathedralen zijn de kathedraal van Ripon en de kathedraal van Wakefield.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt vermoed dat al sinds het jaar 627 christenen samenkomen op de plaats van de huidige kathedraal. In 1327 werd een stenen kerk verwoest door plunderaars die waarschijnlijk uit Schotland kwamen. Het bouwjaar van deze kerk is onduidelijk. In 1963 werden sporen gevonden van nog eerdere bouwwerken.

In de 14e eeuw werd de kerk herbouwd. Het schip werd afgebouwd in 1458. De bouw van de toren werd voltooid in 1508. In de loop der tijd volgden aanpassingen aan het gebouw. In de 19e eeuw werd de buitenkant van het schip ingrijpend herbouwd.

In 1919 werd het nieuwe bisdom Bradford gevormd. De kerk werd kathedraal en werd daarom uitgebreid. De werken zouden vervolgens vertraagd worden door de Eerste en Tweede Wereldoorlog, waardoor het voltooien van de bouw zou duren tot in de jaren '60.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bradford Cathedral van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.