Kathedraal van Senlis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cathédrale Notre-Dame de Senlis
Kathedraal van Senlis
Plaats Senlis
Gewijd aan Maria
Gebouwd in 1153-1191
Monumentale status Monument historique sinds 1840
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Frans: Cathédrale Notre-Dame) is een voormalige rooms-katholieke kathedraal in Senlis, Hauts-de-France, Frankrijk. Het kerkgebouw is nog wel als parochiekerk in gebruik voor de rooms-katholieke eredienst.

De kathedraal is gebouwd tussen 1153 en 1191. Het gebouw is één der oudste in gotische stijl gebouwde kerken van Frankrijk en geldt als een zeer belangrijk cultuurmonument. Met name het west- of Mariaportaal wordt gezien als voorbeeld voor latere soortgelijke gebouwen, o.a. de Notre Dame in Parijs. Het tympaan is nl. het oudste, dat is voorzien van een voorstelling van de Kroning van Maria in plaats van het Laatste Oordeel. Dit weerspiegelt de in die tijd (1170) in opmars zijnde Mariaverering. De zuidelijke toren dateert uit de 13e eeuw. De transepten werden gebouwd tussen 1530 en 1556, na een brand.

Voorheen was het de zetel van het bisdom Senlis, dat onder het Concordaat van 15 juli 1801 werd opgeheven. Het bisdom werd toen onderdeel van het bisdom Noyon.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kathedraal van Senlis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.