Katja Verheyen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katja Verheyen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboortedatum 29 februari 1980
Geboorteplaats Genk
Regio Kieskring Limburg, Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)
Vlaams Parlementslid
Aangetreden juni 2019
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Katja Verheyen (Genk, 29 februari 1980) is een Belgisch Vlaamsgezind politica actief binnen de N-VA.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Verheyen is opgegroeid in Neeroeteren. Ze was reeds als tiener geboeid door de Vlaamse Beweging en werd lid van de Volksunie. Haar middelbare studies legde ze af aan het Heilig Kruiscollege te Maaseik. Vervolgens studeerde ze orthopedagogie aan de Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk (VSPW) in Hasselt.

Na haar opleiding ging ze werken in de sociale sector. Ze was achtereenvolgers opvoeder in instellingen voor bijzondere jeugdzorg en kinderpsychiatrie, en vanaf maart 2011, bij het Crisispunt Limburg-18 – CAW Limburg. CPL-18 is de eerste lijn in de Limburgse crisis-jeugdhulpverlening van het provinciale Centrum Algemeen Welzijnswerk.

Haar eerste verkiezingen waren de provincieraadsverkiezingen van 2006. Daar was ze eerste opvolger op de kartellijst van CD&V en N-VA en behaalde ze 1.987 voorkeurstemmen. Tot 2008 was ze bestuurslid van de Jong N-VA afdeling Limburg.

In 2009 werd ze voor N-VA effectief provincieraadslid van Provincie Limburg als opvolger van CD&V-er Lode Ceyssens. Verheyen was ook kandidaat voor de Vlaamse verkiezingen 2009 en de Belgische federale verkiezingen 2010, maar werd telkens niet verkozen.

Verheyen werd een eerste maal verkozen in de gemeenteraad van haar woonplaats Bree na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Sinds januari 2013 zetelt ze in de gemeenteraad. Haar eerste legislatuur kwam ze in de stad Bree op voor de Breese Open Samenwerking (BROS), een kartel van sp.a en N-VA. Ze werd in 2012 ook herkozen voor de provincieraad in het district Peer met 4.835 voorkeurstemmen. Op die N-VA lijst was ze lijsttrekker. Haar kandidatuur bij de Vlaamse verkiezingen 2014 kon ze niet verzilveren.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Bree kwam ze niet meer op voor BROS, maar kwam N-VA met een eigen lijst. Ze werd van op de tweede plaats verkozen. De N-VA-fractie haalde 7 zetels. Ze werd ook verkozen in de Limburgse provincieraad vanuit het district Maaseik met 8.259 voorkeurstemmen. Ze was in de raad vanaf december 2018 voorzitter van de N-VA-fractie.

Verheyen zetelt sinds januari 2019 in Bree in het college van burgemeester en schepenen en werd schepen met de bevoegdheden Wonen en Welzijn evenals voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 stond ze als eerste opvolger op de Limburgse N-VA-lijst voor het Vlaams Parlement. Omdat verkozene Jan Peumans zijn mandaat besloot niet op te nemen, werd Verheyen Vlaams Parlementslid. Ze haalde als opvolger 8.200 voorkeurstemmen.[1] Hierdoor moest ze ontslag nemen als provincieraadslid.

Verheyen is gehuwd en heeft twee dochters.