Kebun Raya Bogor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Entreegebouw van de Botanische Tuin van Bogor (2018)

De Kebun Raya Bogor (Raya = groot: de grote/majestueuze tuin van Bogor), tot 1949 's Lands Plantentuin te Buitenzorg, is een hortus botanicus in de Indonesische stad Bogor, voorheen Buitenzorg.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Kebun Raya Bogor (1e helft 20e eeuw)

Buitenzorg was de residentie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. In 1817 werd daar door dr. Caspar Georg Carl Reinwardt een botanische tuin, tevens proefstation, gesticht, 's Lands Plantentuin te Buitenzorg. In vijf jaar tijd wist hij er 900 verschillende planten bijeen te brengen. De paleistuin van de gouverneur-generaal grensde aan 's Lands Plantentuin, zodat het leek of beide gronden in elkaar overliepen.

Na de soevereiniteitsoverdracht werd het paleis in wat nu Bogor heette, de residentie van de Indonesische president Soekarno en de Plantentuin werd omgedoopt tot "Kebun Raya Bogor".

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse begraafplaats in de bamboetuin

De Kebun Raya Bogor is de oudste en nog steeds meest vooraanstaande botanische tuin van Indonesië, met een oppervlakte van 87 hectare. Gelegen midden in het centrum van Bogor, is de plantentuin een belangrijke toeristische trekpleister van de stad en zelfs van geheel Java.

De Kebun Raya Bogor is thans een van de vier Kebun Raya Indonesia die deel uitmaken van het Indonesisch Instituut van Wetenschappen. De overige drie tuinen zijn: Kebun Raya Cibodas, Kebun Raya Purwodadi en Kebun Raya Bali. De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.

Directeuren van de tuin[bewerken | brontekst bewerken]

Treub-laboratorium (2018)

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Kebun Raya - Bogor
Vijver in de Kebun Raya

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Bogor Botanical Gardens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.