Keerderberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Keerderberg is de naam (toponiem) voor een gedeelte van de oostelijke Maasdalhelling nabij Maastricht. Op deze plek, aan de rand van het plateau van Margraten, bevinden zich meerdere ondergrondse kalksteengroeven: Keerderberg-Noord, Keerderberg-Tussen, Keerderberg-Midden en Keerderberg-Zuid.

Deze gangenstelsels vormden oorspronkelijk één geheel maar zijn van elkaar gescheiden nadat de ingangspartij werd afgegraven. De ontginning van kalksteen (mergel) is op deze plek begonnen in het midden van de 17e eeuw en eindigde aan het begin van de 20e eeuw. De laatste mijnbouwactiviteiten werden zowel ondergronds als bovengronds (in dagbouw) uitgevoerd.

De bovengrondse winning resulteerde in het verdwijnen van de oorspronkelijke ingangspartij. Hierdoor bevindt zich op deze plek nu een vlak grasveld, gedeeltelijk omgeven door begroeide kalksteenwanden, waar de ingangen van de vier groeven zich in bevinden.

De gangenstelsels variëren sterk in grootte. Het kleinste stelsel, de Keerderberg Tussen, beslaat slechts een tiental meters. Terwijl de Keerderberg Midden zich honderden meters ver uitstrekt in de zachte kalksteen. In dit stelsel zijn aan het begin van de jaren negentig twee jongens uit een nabij gelegen internaat verdwaald en omgekomen.

De gangenstelsels zijn degelijk afgesloten en niet toegankelijk voor publiek.