Kees Koster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kees Koster
Kees Koster (links)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Cornelis Hermanus Antonius Koster
Geboortedatum 13 juli 1943
Geboorteplaats Haarlem
Overlijdensdatum 21 maart 2013
Overlijdensplaats Nijmegen[bron?]
Doodsoorzaak Motorongeval
Nationaliteit Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Informatica
Universiteit Radboud Universiteit
Bekende werken Algol 68
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Cornelis Hermanus Antonius (Kees) Koster (Haarlem, 13 juli 194321 maart 2013) was een Nederlands computerwetenschapper en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was een pionier op het gebied van computertalen en mede-bedenker van Algol 68.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Koster werd geboren in Haarlem als oudste kind in een gezin van drie kinderen. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde de familie Koster naar Jakarta in het toenmalige Nederlands-Indië. Maar op zijn elfde keerde hij zelfstandig terug naar Nederland. In de periode dat hij in Amsterdam het Sint Ignatiusgymnasium bezocht verbleef hij in een internaat. Aansluitend studeerde hij aan de Universiteit van Amsterdam, alwaar hij in 1965 promoveerde. Na zijn studie was hij werkzaam aan het Mathematisch Centrum (MC) van Adriaan van Wijngaarden.

In 1972 verhuisde Koster naar Berlijn om aan de Technische Universiteit Berlijn een nieuwe informatica-opleiding op te zetten. Vijf jaar later, in 1977, werd hij benoemd tot de eerste hoogleraar informatica aan de Radboud Universiteit. Hij overleed in 2013 door een motorongeluk.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn eerste kennismaking met computers was tijdens zijn opleiding aan het Amsterdamse lyceum. Met medestudent Lambert Meertens bouwde hij zijn eigen computer. Aan het Mathematisch Centrum was hij, naast Van Wijnbergen, Barry J. Mailloux en John E.L. Peck, een van de auteurs van het originele Report on the Algorithmic Language ALGOL 68,[1] waarbij hij de ontwikkelaar was van de Compiler Description Language (CDL). De computertaal Algol 68 vervulde een belangrijke voortrekkersrol in bijna alle moderne computertalen die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.