Kenamju

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kenamju (volledig KENnemer AMateur JUdoclub) is een Nederlandse sportclub. Oorspronkelijk was het een judoclub, maar tegenwoordig wordt naast judo ook onder andere karate en jiu-jitsu beoefend.

De club werd opgericht in 1948 door de Haarlemse tandarts "opa" Schutte en was een van de eerste judoclubs van Nederland. In 1970 werd zij overgenomen door Cor van der Geest. Twee jaar later werd het Sportcentrum Kenamju geopend aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem en inmiddels is de hoofdvestiging gevestigd aan de Phoenixstraat nabij het station. Er kunnen daar zo'n twintig verschillende sporten beoefend worden. In 1985 opende de sportschool een vestiging in Zandvoort en sinds 1995 heeft zij een dependance in Heemstede.

Bekende judoka's uit de geschiedenis van Kenamju zijn onder andere Jenny en Jessica Gal, Claudia Zwiers, Guillaume en Dex Elmont, Ruben Houkes, Henk Grol en Van der Geests zonen Dennis en Elco. In 1998 won zowel het heren- als het damesteam de Europese clubtitel, iets wat geen enkele andere Europese club daarvoor had gepresteerd.[bron?]

Externe link[bewerken]