Kessels, Muziek Instrumenten Tilburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kessels, Muziek Instrumenten Tilburg
Muziekinstrumentenmakersmuseum Muzima
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Locatie Goirkestraat 96, Tilburg
Coördinaten 51° 34′ NB, 5° 5′ OL
Type muziekinstrumentenmuseum
Thema voormalige Kessels-fabriek
Detailkaart
Kessels, Muziek Instrumenten Tilburg
Kessels, Muziek Instrumenten Tilburg
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Kessels, Muziek Instrumenten Tilburg, tot 2012 Muzima, is een muziekinstrumentenmuseum in Tilburg

Het museum is vernoemd naar de voormalige fabriek van Mathieu Kessels sinds 1896. De fabriek bestond tot 1956, toen het de deuren in de Tilburgse Spoorzone sloot. Kessels begon zijn bedrijf als drukkerij van bladmuziek en in de loop van de jaren werd de productie uitgebreid met allerlei muziekinstrumenten. De afnemers waren vooral particuliere en militaire muziekgezelschappen in binnen- en buitenland. De fabriek had op zijn hoogtepunt 450 werknemers en bouwde in zijn bestaan meer dan een half miljoen instrumenten.

Instrumenten die door Kessels werden geproduceerd en ook in het museum te zien zijn, zijn bijvoorbeeld hout- en koperblazers, harmoniums, en allerlei snaarinstrumenten, zoals strijkers, tokkelinstrumenten, piano's en pianola's. Om het verband te leggen met de voormalige instrumentenfabriek werd de naam in 2012 gewijzigd van Muziekinstrumentenmakersmuseum Muzima naar Kessels, Muziek Instrumenten Tilburg.

Het museum kent vier zalen. Naast de vertoning van instrumenten komen thema's aan de orde, variërend van fanfares en vaandels tot bladmuziek. Verder wordt er ingegaan op muziekinstrumentenbouw, waarover het museum ook onderwijsmateriaal voor scholen heeft gemaakt. Verder is er een filmzaal en een koffieruimte.

Zie ook[bewerken]