Keurmerkinstituut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Keurmerkinstituut is een Nederlandse onafhankelijke organisatie gericht op verbetering van de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en accommodaties voor consumenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1926 werd het eerste consumentenkeurmerk in Nederland ingevoerd. Dit gebeurde door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. Hiertoe werd een organisatie opgericht, de Stichting IVHA (Instituut tot Voorlichting bij Huishoudelijke Arbeid), waaruit de Stichting Keurmerkinstituut Konsumentenprodukten is voortgekomen. Door fusie met andere organisaties die zich met het uitgeven van keurmerken voor de consument bezighielden, ontstond in 1998 het Keurmerkinstituut.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de middelen die het Keurmerkinstituut inzet om zijn doel te bereiken is het uitvoeren van keuringen, en het verlenen van het keurmerk Goedgekeurd Keurmerkinstituut. Het instituut is ook gerechtigd voor diverse productgroepen het Milieukeur te verlenen. Voor de kinderopvang beschikt het Keurmerkinstituut over een licentie van het HKZ-keurmerk, een van ISO 9001 afgeleid certificaat. Het Keurmerkinstituut is erkend door de Raad voor Accreditatie voor de certificatie van zowel producten en diensten als kwaliteitssystemen. Ook is het erkend door het ministerie van VWS voor het uitvoeren van de wettelijk verplichte typekeuring van speeltoestellen en waterglijbanen.

Naast keuringen biedt het Keurmerkinstituut inspecties en cursussen aan, voornamelijk ten behoeve van exploitanten van publieksaccommodaties, zoals speeltuinen, zwembaden, recreatieterreinen en kinderopvangcentra. Bij de inspecties wordt de toestand van het geïnspecteerde object getoetst aan nationale of Europese wetten en normen, of andere breed gedragen criteria, aangevuld met de meest recente inzichten uit de vakliteratuur en ervaringen uit de keurings- en inspectiepraktijk. Door middel van cursussen verspreidt het Keurmerkinstituut zijn kennis onder belanghebbenden en betrokkenen.

Diverse brancheverenigingen hebben het toezicht op hun certificatie- of erkenningsregeling opgedragen aan het Keurmerkinstituut. Hiertoe worden keuringen en inspecties van uiteenlopende producten, diensten en accommodaties uitgevoerd, onder andere voor de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen, Reva Keur, Jantje Beton, Stichting Veilige Paardensport en de Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]