Kezelberg Military Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kezelberg Military Cemetery
Toegang tot de begraafplaats
Bouwjaar 1918
Locatie Moorsele, Vlag van België België
Totaal begraven 161
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper William Cowlishaw

Kezelberg Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Moorsele, een deelgemeente van Wevelgem. De begraafplaats ligt aan de Kortewaagstraat op 2,7 km ten westen van het centrum van Moorsele en werd ontworpen door William Cowlishaw. Ze heeft een trapeziumvormig grondplan met een oppervlakte van 433 m² en is omgeven door een lage bakstenen muur. Het Cross of Sacrifice staat tegen de westelijke muur. De begraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Er liggen 161 doden begraven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Moorsele het grootste deel van de oorlog in handen was van de Duitse troepen werd het op 14 oktober 1918 door de 15th Royal Irish Rifles veroverd. De begraafplaats werd gebruikt van oktober tot november 1918. Vijf Amerikaanse militairen die hier oorspronkelijk begraven waren zijn later overgebracht naar de Amerikaanse begraafplaats in Waregem.

Er liggen 145 Britten, 1 Canadees, 1 Chinees (was werkzaam bij het Chinese Labour Corps) en 14 Duitsers begraven.

Deze begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.[1]

Onderscheiden militairen[bewerken | brontekst bewerken]

  • P.E. Buckingham, luitenant bij de Royal Air Force en John Darling, onderluitenant bij de Royal Irish Fusiliers werden onderscheiden met het Military Cross (MC).
  • luitenant Donald Alvin MacKenzie, sergeant S. Robinson en de soldaten James Murdoch en James McGowan ontvingen de Military Medal (MM).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kezelberg Military Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.