Khädrub Je

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Khädrub Je
Khädrub JeKhedrup Gelek Pelzang
Khädrub Je
Khedrup Gelek Pelzang
Tibetaans མཁས་གྲུབ་རྗེ་་
Tibetaans pinyin Mkhas-grub Rje Dge-legs Dpal-bzang-po
Wylie mkhas-grub dge legs dpal bzang po
Vereenvoudigd Chinees 克珠杰
Portaal  Portaalicoon   Tibet

Khedrup Gelek Pelzang, ook wel Khedrup Gelek Pal Sangpo en beter bekend als Khädrub Je (Tibetaans: མཁས་གྲུབ་རྗེ་་, Wylie: mkhas-grub dge legs dpal bzang po) (Taktser, 1385 - 1438) was de eerste pänchen lama. Hij behoort tot de gelugtraditie in het Tibetaans boeddhisme.

Khädrub Je was een van de drie belangrijkste leerlingen van de grote hervormer en stichter van de gelug Tsongkhapa. Vanaf Tsongkhapa werd hij unaniem gekozen door de monniken als de derde ganden tripa, ofwel abt van het klooster Ganden. De ganden tripa is de religieus leider van de gelugtraditie. De tweede leerling van Tsongkhapa was diens opvolger en daarmee eerste ganden tripa Gyaltsab Je. De derde was de derde ganden tripa en eerste dalai lama Gendün Drub.

Voordat Khädrub Je leerling van Tsongkhapa werd, was hij een geleerd student uit de sakyatraditie. Hij schreef een belangrijke tekst die door de veertiende dalai lama Tenzin Gyatso nog steeds wordt gebruikt als basis voor zijn openbare Kalachakra-initiaties. Al met al zijn er negen delen van zijn verzamelde werk die achtenvijftig verhandelingen bevatten.

Reïncarnatie[bewerken]

Binnen het Tibetaans boeddhisme wordt Khädrub Je erkend als de reïncarnatie van de bodhisattva Manjushri, ook wel de God van Wijsheid genoemd. Daarnaast werd hij postuum erkend als een voorgaande incarnatie van de vierde pänchen lama Lobsang Chökyi Gyaltsen (1570-1662) en net als alle pänchen lama's daardoor ook een incarnatie van Amitabha, de hoofdboeddha van het oneindige licht.

Traditioneel worden er vier Indiase en drie Tibetaanse incarnaties beschreven die aan Khädrub Je voorafgingen, te beginnen met Subhuti, een van de oorspronkelijke leerlingen van Gautama Boeddha.

Voorganger:
geen
pänchen lama
Dhamma wiel
Opvolger:
Sönam Chöglang Langpo
(1438-1505)
Voorganger:
Gyaltsab Je
3e ganden tripa
1431-1438
Opvolger:
Shalu Lochen Legpa Gyaltsen