Khor Dubai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dubai Creek map.jpg
Locatie van de Khor Dubai
Dubai Creek 1964.jpg
Khor Dubai in 1964
Deira on 18 October 2007 Pict 3.jpg
De Khor Dubai vanuit de lucht
Water bus in Dubai Creek.jpg
Een abra in de Khor Dubai

De Khor Dubai of Dubai Creek (Arabisch:خور دبي; Chawr Dubayy; "rivier van Dubai") is een zoutwaterkreek in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. De Khor Dubai eindigt in Ras al Khor, maar in de tijd van de oude Grieken heette de rivier de Zara en eindigde in Al Ain. De rivier gaat dwars door het centrum van Dubai en verdeelt het centrum in de wijken Deira en Bur Dubai. In de 19e eeuw gingen in Bur Dubai mensen van de Bani Yasstam wonen. In de 20e eeuw kwam er een kleine haven in de Khor Dubai voor dhows, die naar India en Oost-Afrika voeren. In de haven in de Khor Dubai lagen ook vissersschepen om parels mee te vangen. De haven werd vooral gebruikt voor parels tot 1930, toen werd ontdekt dat je parels ook kan kweken.

Bruggen en tunnels[bewerken]

Hieronder staan de tunnels en bruggen die over/onder de Khor Dubai gaan.

Ontwikkelingen[bewerken]

In september 2007 was de uitbreiding van de kreek klaar. Deze eindigt nu net ten zuiden van het Metropolitan Hotel aan de Sheikh Zayedweg. De kosten voor de uitbreiding van de kreek bedroegen 484 miljoen dirham, meer dan 100 miljoen euro. De laatste 2,2 kilometer lange uitbreiding zal de Sheikh Zayedweg kruisen in de noordelijke route, het Safa Park passeren en dan door de wijk Jumeirah 2 lopen. De kreek zal naar verwachting verder uitgebreid worden naar het Jumeirah Beach Park, waar de kust van de Golf bereikt zal worden.

In februari 2009 bereikten de voorbereidingen voor het laatste deel van de uitbreiding hun laatste fase. De uitbreiding is onderdeel van de ontwikkeling Dubai Business Bay. Tevens werd er een nieuw project voorgesteld, dat bestaat uit zeven eilanden, bekend onder de naam The Lagoons, die aangelegd worden aan de Dubai Creek. De kern van dit project zal gevormd worden door de Dubai Towers, een stel torens, waarvan de hoogste boven de 400 meter zal uitkomen, terwijl de twee andere hoger dan 300 meter zullen worden.

Ook is er een meer dan 828m hoge uitkijktoren, de Dubai Creek Tower gepland, en inmiddels in aanbouw. Deze toren is ontworpen door Santiago Calatrava en komt te staan in het nog te ontwikkelen gebied dat bekend staat als de Dubai Creek Harbour.

Er zijn drie extra bruggen voorzien voor de Khor Dubai; deze worden de Seventh Crossing, de Al Shindagha Bridge en de Fifth Bridge genoemd.