Haven van Jebel Ali

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Haven van Jebel Ali
Haven van Jebel Ali
Haven van Jebel Ali
Algemene gegevens
Plaats Dubai
Land Dubai
Coördinaten 24° 59′ NB, 55° 5′ OL
Havenautoriteit Dubai Ports World
Afmetingen
Diepte maximaal 17 m
Aanloop
Getijhaven ja
Aanloop Perzische Golf
Overslag
Aantal bezoeken zeeschepen 15.812 (2010, incl Haven van Rashid)
Overslagvolume 10 miljoen ton (2010, excl containers)
Containers 11.575.775 TEU (2010)
Passagiers 11.240 (2010)
Overige infrastructuur
Nabije havens Haven van Rashid
Nabije luchthavens Al Maktoum International Airport
Dubai International Airport
Website
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Haven van Jebel Ali ((ar) جبل علي) is gelegen op 35 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Dubai, bijna tegen de grens aan van Abu Dhabi aan.[1] Met de aanleg van de haven werd in de 70'er jaren gestart en behoort nu tot de grootste containerhavens ter wereld.

Activiteiten[bewerken]

In de 70'er jaren werd met de aanleg van de haven een start gemaakt. Dicht bij het centrum van de hoofdstad lag de haven van Rashid, maar de nieuwe haven heeft de capaciteit sterk doen vergroten. De haven heeft een oppervlakte van 134 km² en is de grootste van het Midden-Oosten[1], exclusief de havens in de regio die bijna uitsluitend voor de export van aardolie worden gebruikt.

De haven telt vier terminals; twee voor containers, een voor algemene lading en een geschikt voor roll-on-roll-offschepen.[1] Beide containerterminals kunnen de grootste containerschepen ter wereld behandelen; schepen met een maximale diepgang van 17 meter kunnen de haven in- en uitvaren. Op de nabijgelegen terreinen kunnen 350.000 TEU’s worden opgeslagen.

In 2010 was de haven van Jebel Ali de op vijf na grootste containerhaven ter wereld en de grootste tussen de haven van Rotterdam en Singapore. De haven kan 14 miljoen TEU per jaar behandelen; er wordt gewerkt aan een vergroting van de capaciteit naar 19 miljoen eenheden. In 2014 is deze uitbreiding afgerond.

In 1985 werd een grote vrijhandelszone bij de haven geopend. Met speciale belastingvoordelen hebben circa 6.500 bedrijven zich in deze speciale economische zone gevestigd. De meeste hiervan zijn actief in de logistiek, distributie en productie.

Dubai Ports World is de beheerder van de haven. Dit bedrijf heeft in 2006 een concessie gekregen om de haven voor de komende 99 jaar te beheren. Jebel Ali is slechts een van de 60 havens onder beheer van Dubai Ports World; 80% van de inkomsten van het bedrijf is afkomstig van de overslag van containers.

De Amerikaanse marine maakt ook regelmatig gebruik van de haven.[1]

Jebel Ali olieraffinaderij[bewerken]

Tussen 1996 en 1999 werd bij de haven ook een olieraffinaderij gebouwd.[2] In 1999 kwam deze in gebruik en was daarmee de vierde raffinaderij binnen de Verenigde Arabische Emiraten en de eerste in Dubai. Het staatsbedrijf Emirates National Oil Company (ENOC) is de eigenaar. De raffinaderij had een capaciteit van zo'n 70.000 vaten olie per dag, maar dit is in 2010 uitgebreid tot 120.000 vaten olie per dag[2]. De raffinaderij verwerkt in twee destillatiekolommen, van elk 60.000 vaten per dag, aardgascondensaat en lichte aardolie. De eindproducten zijn vooral nafta, ongeveer de helft van de totale productie, en voor een derde kerosine[2]. De nafta wordt geëxporteerd naar petrochemische bedrijven in het Verre Oosten en de meeste kerosine gaat via een pijpleiding naar de twee grote luchthavens bij Dubai.[2]

Externe link[bewerken]